Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е спешно необходимо Европа да реформира отвореното гранично Шенгенско пространство в светлината на скорошните терористични атаки, съобщава "Ройтерс".

"Искам да спомена системата за влизане-излизане в Шенгенското пространство, която трябва да бъде готова през 2022 г.", каза тя след среща с други европейски лидери във вторник. "Жизнено необходимо е да се знае кой влиза и кой напуска Шенгенското пространство."

"Ние нямаме за цел да противопоставим исляма на християнството. Осъждаме всякакъв вид религиозна омраза", добави Меркел.

Австрийският канцлер Себастиан Курц призова ЕС да изпълни австрийския план за борба с тероризма, който се състои от три точки: борба срещу чуждестранните бойци терористи, борба с политическия ислям и защитата на външните граници на ЕС. Курц каза това във вторник след съвместна видеоконференция между лидерите на Франция, Германия и Холандия, както и институциите на ЕС за борба с тероризма.

Австрия погна ислямистите

Австрия погна ислямистите

Операцията не е свързана с терористичната атака на 2 ноември

"Необходимо е да се приложат мерките, за които настояваме отдавна ... Искам специално да подчертая три точки: имаме постоянна заплаха от хиляди чуждестранни терористични бойци, воювали в Сирия или Ирак за "Ислямска държава", но сега те са се върнали. Някои от тях изобщо не са могли да отидат там, защото не им е било позволено да го направят. Много от тях са в затвора, някои вече са освободени. Тъжната новина е, че повечето от тези, които са в затвора, ще бъде освободени през следващите години", каза Курц.

Според него е необходимо да се защитят външните граници на Европейския съюз. Освен това, продължи канцлерът, "тероризмът има идеологическа основа - това са ислямизмът и политическият ислям". "Трябва да се борим срещу него на всички нива", подчерта той.

Курц е убеден, че "политическият ислям и радикализацията са отрова, това е благодатна среда за тероризъм".

"Радвам се, че днес успяхме да постигнем съгласие по някои въпроси. Мисля, че е важно министрите на вътрешните работи да обсъдят това в петък (13 ноември)", каза Курц. "Много мерки, които трябва да бъдат приложени, са отдавна известни, сега те трябва да бъдат приложени съвместно."

Макрон очаква координиран и бърз европейски отговор срещу тероризма

Макрон очаква координиран и бърз европейски отговор срещу тероризма

Нужна е реформа на Шенген, така че свободите да се упражняват в сигурна среда