Европейските държави трябва да осигурят координиран бърз отговор на съществуващата терористична заплаха. Това заяви във вторник френският президент Еманюел Макрон на пресконференция след европейска конференция за борба с тероризма, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

Видеоконференцията за сигурност е с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, австрийския канцлер Себастиан Курц, холандския премиер Марк Рюте и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Това е европейска реалност и ние трябва да предоставим общ отговор на тази заплаха", каза Макрон.

Той призова страните от ЕС да създадат Съвет за вътрешна сигурност за противодействие на тероризма. Според френския президент заплахата за сигурността на външната граница в една от държавите от ЕС представлява заплаха за цялата общност.

В Пакистан продължават протестите срещу Макрон

В Пакистан продължават протестите срещу Макрон

Имран Хан се обяви против възхода на ислямофобията в света

Макрон също се обяви за реформа на Шенгенското пространство, така че свободите да се упражняват в сигурна среда.

Европа трябва да работи за преосмисляне на своето отворено гранично Шенгенско пространство. "Трябва да работим за преразглеждане на функционирането на Шенгенското пространство, така че то да стане зона за сигурност, което предполага засилване на сигурността на външните граници на ЕС и подобряване на механизмите за оценка на работата на Шенгенското пространство, включително санкции срещу тези, които не спазват задълженията си", обясни Макрон.

Той също така посочи необходимостта от по-тясно сътрудничество между правоприлагащите и съдебните органи на европейските държави и за засилване на обмена на бази данни за престъпниците.

Макрон призова да не се бърка борбата с тероризма и противодействието на нелегалната миграция, но отбеляза, че "има ясна връзка между тези две явления". "Терористичната атака в Ница, за съжаление, беше потвърждение за това," добави той.

Според Макрон основната цел на конференцията, продължила повече от час, е "да се разработи обща стратегия за борба с тероризма, за да се демонстрира европейска солидарност след терористичните атаки във Франция и Австрия". Той подчерта, че "терористичната заплаха съществува във всички държави от ЕС". "Всички наши столици на страните, участващи в тази среща, са засегнати от вълната от терористични атаки", каза Макрон.

Франция, в която се намира най-голямата мюсюлманска общност в Европа, бе засегната от поредица ислямистки нападения през последните години. Тунизиец, който крещеше "Аллаху Акбар", обезглави жена и уби двама души в църква във френския град Ница преди две седмици.

Френският президент предизвика протести в мюсюлманския свят след убийството на учителя Самюел Пати.

Макрон коментира по-рано, че последната атака в Австрия показва, че опасността от тероризъм може да идва отвсякъде, включително от лица, изпратени от други страни.

Макрон иска реформа за граничен контрол в Шенген
Обновена

Макрон иска реформа за граничен контрол в Шенген

Франция разполага сили по границите за борба "срещу нелегалната имиграция"