В Пакистан продължават протестите срещу Еманюел Макрон, мюсюлмани гориха плакати на френския президент в Карачи. Група протестиращи се събраха срещу коментарите на Макрон за исляма след неотдавнашното обезглавяване на учител във Франция, след като учителят показа карикатури на пророка Мохамед в клас.

Макрон се зарече, че Франция няма да се откаже от свободата на словото. Пакистанският премиер Имран Хан обвини Макрон в атака и накърняване на чувствата на милиони мюсюлмани в Европа и по света, съобщават медии в Пакистан.

По време на обръщението си към ръководителите на Шанхайската организация за сътрудничество - ШОС, Имран Хан се обяви против възхода на ислямофобията в света.

Десетки хиляди горят плакати с Макрон в Бангладеш и Индонезия

Десетки хиляди горят плакати с Макрон в Бангладеш и Индонезия

Макрон: Винаги ще защитавам в моята страна свободата на словото, да се пише, да се мисли, да се рисува

"От решаващо значение е да се обърне внимание на тероризма във всичките му форми. Трябва също така да продължим да се противопоставяме непрекъснато на екстремистките и ксенофобските тенденции - включително на расистките идеологии, вдъхновени от неонацистите - и на ислямофобията."

Той подчертава необходимостта от "взаимно зачитане на всички религии и вярвания" и добави, че Пакистан полага усилия срещу тероризма.

Имран Хан публикува по-рано в "Туитър" писмо срещу Макрон, "в Европа джамиите се затварят, на мюсюлманските жени се отказва правото им да носят облекло по свой избор в публичното пространство, дори когато монахините и свещениците продължават да показват религиозните си дрехи, а скритата и явна дискриминация е широко разпространена срещу мюсюлманите, живеещи в тези страни", докато призовава лидерите на мюсюлманските държави "колективно да поемат водеща роля в прекъсването на този цикъл на омраза и екстремизъм ".

Инициативата на Хан бе в отговор на изявлението на френския лидер Еманюел Макрон миналата седмица след обезглавяването на френски учител до Париж заради това, че е показал карикатури с пророка в клас за свободата на словото.

Макрон предизвика недоволство по-рано, когато обяви, че ислямът е религия в криза по света. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от психиатър. Франция отзова посланика си, а пакистанският премиер Хан обвини Макрон в атака срещу исляма.

В края на юни, Имран Хан бе критикуван за изказване, че бившият лидер на "Ал Кайда" Осама бин Ладен е "мъченик".

Пакистан призна, че е обучавал муджахедини за джихад с помощта на ЦРУ преди 40 г.

Пакистан призна, че е обучавал муджахедини за джихад с помощта на ЦРУ преди 40 г.

Имран Хан съжалява, че страната участва в десетилетната война на САЩ