Премиерът на Пакистан Имран Хан писа до лидерите на мюсюлмански държави и ги призова да действат заедно срещу ислямофобията, информира АФП.

Искането на Хан е на фона на бурното недоволство в мюсюлманския свят, след като Франция защити правото на осмиване на пророка Мохамед.

Инициативата на Хан е в отговор на изявлението на френския лидер Еманюел Макрон миналата седмица след обезглавяването на френски учител до Париж заради това, че е показал карикатури с пророка в клас за свободата на словото.

Макрон предизвика недоволство по-рано този месец, когато обяви, че ислямът е религия в криза по света.

Премиерът на Пакистан иска Facebook да блокира "ислямофобско" съдържание

Премиерът на Пакистан иска Facebook да блокира "ислямофобско" съдържание

Имран Хан сравнява антиислямски коментари с Холокост, не иска да се оскверняват мюсюлмани

Няколко мюсюлмански държави призоваха за бойкот на френски стоки.

Турският лидер Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от психиатър. Франция отзова посланика си.

Хан обвинява европейските държави в осмиване на пророка, позволяване дискриминирането на мюсюлманите и отказ на мюсюлманките да носят консервативни дрехи.

В писмото пакистанският премиер пише, че последните изявления на лидерско ниво и инцидентите с оскверняване на Корана са отражение на засилена ислямофобия, която се разпространява в европейските държави.

Само преди няколко дни Хан обвини Макрон в атакуване на исляма.

По време на реч в Лахор пакистанският премиер добави, че животът на мюсюлманите във Франция е труден и западните държави трябва да вземат под внимание чувствителността на поклонниците.

Премиерът на Пакистан обвини Макрон в атака срещу исляма

Премиерът на Пакистан обвини Макрон в атака срещу исляма

Коментарите на Хан са в отговор на изявлението на Макрон миналата седмица

Богохулството е изключително сложен въпрос в ултраконсервативен Пакистан, където всеки, който обиди исляма, е заплашен от смърт.

По-рано Хан писа до собственика на "Фейсбук" Марк Зукърбърг. Той поиска социалната мрежа да свали ислямофобското съдържание.