Премиерът на Пакистан Имран Хан написа писмо до Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Facebook, да наложи забрана за ислямофобското съдържание, съобщава БиБиСи.

В писмо Хан заяви, че "нарастващата ислямофобия" насърчава "омразата, екстремизма и насилието ... особено чрез използването на социални медии". Това ден, след като Хан обвини френския президент Еманюел Макрон в "нападение срещу исляма".

Facebook вече има политика за премахване на речта на омразата в своите платформи. Тя определя речта на омразата като "пряка атака срещу хора" въз основа на защитени характеристики, включително раса, етническа принадлежност, национален произход и религиозна принадлежност, чрез "насилствена или дехуманизираща реч" или "вредни стереотипи".

В писмо, което той публикува в Twitter, Хан се позова на скорошно решение на Facebook да забрани всякакво съдържание, което отрича или изкривява Холокоста. Той призова да се въведе подобна политика за антиислямски коментари.

"Предвид широко разпространените злоупотреби и оскверняване на мюсюлманите в социалните медийни платформи, бих ви помолил да поставите подобна забрана на ислямофобията и омразата срещу исляма за Facebook, която сте въвели за Холокоста".

Премиерът на Пакистан обвини Макрон в атака срещу исляма

Премиерът на Пакистан обвини Макрон в атака срещу исляма

Коментарите на Хан са в отговор на изявлението на Макрон миналата седмица

В неделя Хан обвини френския президент в "нападение срещу исляма". Неговите коментари дойдоха след като Макрон отдаде почит на френски учител по история, който беше убит, след като показа карикатури на пророка Мохамед в клас.

Макрон каза, че учителят "убит, защото ислямистите искат нашето бъдеще", но Франция "няма да се откаже от своите карикатури".

В туит Хан отговори: "Жалко е, че Макрон избра да насърчава ислямофобията, като атакува исляма, а не терористите, които извършват насилие."

Хан, който в момента е под натиск от коалиция от опозиционни партии, е известен с това, че ухажва религиозния вот, за да укрепи своята власт.

Магазини в няколко страни от Близкия изток също бойкотират френски стоки в знак на протест срещу защитата на Макрон на правото да се показват карикатури на пророка Мохамед.

Изображенията на пророка Мохамед се считат за табу в исляма и са обидни за мюсюлманите. Държавният секуларизъм обаче е от основно значение за националната идентичност на Франция и свободата на изразяване не трябва да бъде ограничавана, за да се защитят чувствата на една конкретна общност.

Външното министерство на Франция нарече призивите за бойкот "неоснователни" и добави, че те трябва да "спрат незабавно".

Ердоган – „Макрон наистина има нужда от психиатър”, Борел осъди думите му

Ердоган – „Макрон наистина има нужда от психиатър”, Борел осъди думите му

По-рано Борел призова за деескалация...

Това не е първият път, когато Пакистан иска от Facebook да помогне за разследване на съдържание.

През 2017 г. предшественикът на Хан, Наваз Шариф призова гиганта в социалните медии да разследва "богохулно съдържание" - неясно е какво точно може да е било, но в миналото обвиненията в богохулство варираха от изображенията на пророка Мохамед до неподходящите препратки към Корана.

Но тогава критиците заявиха, че законите за богохулството, които позволяват в някои случаи смъртното наказание се използват за потискане на малцинства.

Маас: Атаката на Ердоган срещу Макрон е дъно

Маас: Атаката на Ердоган срещу Макрон е дъно

Германия е солидарна с Франция в борбата срещу ислямисти и приветства отзоваването на френския посланик в Анкара