Премиерът на Пакистан Имран Хан заяви, че страната му е обучавала муджахедините  и партизани за самоубийствени мисии (джихад) през 80-те години срещу Съветския съюз в Афганистан, съобщава "Индия Таймс".

Хан заяви в петък, че е несправедливо сега да се обвинява Пакистан за провала на американците в тяхната мисия в разкъсаната от войната страна, съжалява, че Пакистан участва в десетилетната война са САЩ.

"Тези хора бяха обучени от Пакистан и финансирани от ЦРУ на Съединените щати и сега десетилетие по-късно, когато американците влязоха в Афганистан ... И сега всички в Пакистан, трябвало да кажат, че защото американците са там, не е джихад, а тероризъм", допълва Хан.

Тръмп обяви преговорите с талибаните за мъртви

Тръмп обяви преговорите с талибаните за мъртви

Не виждал смисъл да възобновява усилията за постигане на споразумение

Пакистанският премиер признава, че страната му е загубила 70 000 души и над 100 милиарда щатски долара от икономиката. "В крайна сметка бяхме обвинени, че американците не успяха в Афганистан. Чувствам, че е много несправедливо спрямо Пакистан".

В изявление, пратеникът на Афганистан в САЩ Роя Рахмани заяви, че "стабилността на Афганистан често е застрашена от базирани в Пакистан, санкционирани и подкрепяни военни и терористични групировки".

На 8 септември Доналд Тръмп отмени планираната си тайна среща с президента на Афганистан Ашраф Гани и представители на талибаните в "Камп Дейвид".

Американският президент също обяви планове за изтегляне на 14 000 американски войници от Афганистан, разположени откакто кампанията, ръководена от САЩ, свали талибаните от власт през 2001 г.

Афганистанските представители са загрижени за този ход, тъй като се опасяват, че страната може да се върне към нова гражданска война, която да помогне на талибаните, които биха могли да позволят на други международни терористични групи да се укрият в Афганистан.

Възмущението на Имран Хан е в момент, когато страната му е в конфликт с Индия, след решението на Ню Делхи да лиши провинция Джаму и Кашмир от специалния му статус и автономия.

"Е, както виждате, ако не бяхме участвали в американската война след 11 септември, нямаше да сме най-опасната държава в света", допълва пакистанският премиер.

Пакистан се умори да търси диалог с Индия за Кашмир

Пакистан се умори да търси диалог с Индия за Кашмир

Исламабад изчерпал всичките си усилия и не можел да направи нищо повече