Най-малко трима загинали, а други са ранени при атака с нож до базиликата Нотр Дам във френския град Ница, съобщават френски медии.

Скай нюз пише, позовавайки се на полицията, че една жена е обезглавена при атаката.

В ход е полицейска операция.

Полицията описа мястото на нападението като сцена на ужасите.

Кметът на Ница Кристиан Естроси потвърди, че предполагаемият извършител е задържан. Градоначалникът благодари на полицията за бързия отговор.

Мотивите за атаката все още не са ясни, но Естроси потвърди, че на базата на доказателствата до момента става въпрос за терористична атака.

Снимка 502908

Източник: ЕПА

По думите му нападателят е изкрещял "Аллах е велик" на няколко пъти, докато полицията се е опитвала да го задържи.

"Той (нападателят) многократно повтори "Аллах е велик", дори и докато е бил под влиянието на медикаменти", след като бе ранен при ареста, каза Естроси пред журналисти на мястото на атаката.

"Имаме двама убити в базиликата...и трети човек, чиито живот е в опасност, който е бил в бар пред базиликата, където се е скрила. Достатъчно...трябва да премахнем ислямо-фашизма от нашата територия", призова кметът.

"Преди беше учител, този път ислямско-фашисткото варварство избра да атакува в базилика. Отново, много символично", добави Естроси.

Кметът на Ница призова да бъде поставена допълнително охрана пред църквите или да бъдат затворени като предпазна мярка.

По-късно полицията потвърди, че трима души са загинали при атаката.

Полицейски източник разкри пред АФП, че две от жертвите са убити в базиликата, а третата жертва е починала от получените наранявания, след като се е скрила в намиращ се в близост бар.

Френската прокуратура за борба с тероризма разследва "убийство, свързано с терористична организация".

Снимка 502903

Източник: ЕПА

Нападателят е арестуван след атаката тази сутрин и откаран в болница. Той е ранен при ареста, обяви полицейски източник пред АП. Представителят добави, че към момента се смята, че нападателят е действал сам. Според кореспондент на "Гардиън" нападателят е прострелян от полицията и откаран в болница. 

Полицейски източник разкри пред АФП, че нападателят е задържан минути след атаката, извършена около 09,00 часа тази сутрин.

"Сега ситуацията е под контрол", увери говорител на полицията.

Френският парламент спря дебата за новите ограничения в борбата с коронавируса и запази минута мълчание.  Премиерът Жан Кастекс и други министри напуснаха законодателния орган за извънредна среща с президента Еманюел Макрон.

Президентът Макрон ще посети Ница.

Снимка 502902

Източник: ЕПА

Вътрешният министър Жералд Дарманен свика извънредна среща за оценка на ситуацията. Преди ден министърът предупреди, че терористичната заплаха в страната е много голяма.

Дарманен заяви, че Франция трябва да продължи борбата срещу ислямизма, който въоръжава хората идеологически.

Междувременно полицията проведе контролирана експлозия в района и призова хората да не го посещават, докато работата на екип от сапьори не приключи.

Атаката е на фона на недоволството в мюсюлманския свят след коментари на президента на Франция Еманюел Макрон в защита свободата на словото и конкретно публикуването на карикатури с пророка Мохамед. Редици мюсюлмански държави бойкотират френските стоки.

В няколко държави бяха организирани протести заради коментарите на френския лидер, направени след обезглавяването на учител заради това, че е показал на учениците си карикатури с пророка.

Преди по-малко от две седмици 47-годишният учител по история Самюел Пати бе обезглавен пред училището, където преподава заради това, че е показал на учениците карикатури с пророка Мохамед по време на обсъждане на свободата на словото.

Снимка 502910

Източник: ЕПА

Макрон предизвика недоволство по-рано този месец, когато обяви, че ислямът е религия в криза по света. Френският лидер предупреди, че Франция е в "екзистенциална" битка с ислямския фундаментализъм.

През уикенда турският лидер Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от психиатър. Франция отзова посланика си.

86 души загинаха, а 458 пострадаха при терористична атака с 19 тона камион, който връхлетя върху тълпи от хора в Ница на Деня на Бастилията през юли 2016 г.

Снимка 502920

Източник: ЕПА