Германия отказа да приеме бежанци от Тунис, които се струпаха на остров Лампедуза след сблъсъците в страната, и се изказа против идеята те да се разпределят между страните от ЕС, за да се помогне на Италия, съобщава телевизия ZDF.

В интервю за телевизията германският министър на вътрешните работи Томас Мезер заяви, че Германия не може да реши проблемите на целия свят. Той посочи, че дори Италия да се е сблъскала с трудности, тя не е безпомощна.

Германският министър напомни, че за последните години страната му е приела 40 000 бежанци, Швеция - 30 000, Белгия - 20 000, а Италия само 7 000.

В подобен дух вече се изказа и германският външен министър Гидо Вестервеле, който изтъкна, че те трябва да работят за това хората да живеят добре в собствената си страна. Той подчерта, че не могат да възприемат свободата като ликвидация на европейските граници.

Според Вестервеле главната задача на Германия е да помогне за подобряването на икономическата ситуация на страните откъдето има наплив на бежанци.

Германският канцлер Ангела Меркел, която е на визита в Братислава, също се обяви срещу приема на бежанци от Тунис и други африкански страни. „Трябва от една страна да помагаме икономически на тези страни, а от друга да работим за това тези хора да изграждат бъдещето си у дома", подчерта Меркел.

Междувременно политическите опоненти на Меркел Социалдемократическата партия на Германия и „Зелените" поискаха да се установят общоевропейски квоти за прием на имигранти от Тунис. „Ние трябва да помогнем на Италия да са справи с бежанския наплив и да се договорим до колко бежанци можем да приемем", заяви лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел.