Германия отзова посланика си в Русия, след като Берлин обвини Москва в кибератаки срещу нейни отбранителни и аерокосмически фирми, предаде "Ройтерс", позовавайки се на говорител на външното министерство.

Германският посланика Александър Граф Ламбсдорф беше отзован от външния министър Аналена Бербок, след като Берлин приписа кампания за кибершпионаж на APT 28, група, свързана с московската военна разузнавателна агенция ГРУ. Този ход е в съответствие с дипломатическия протокол и Ламбсдорф ще остане в Берлин една седмица, преди да се върне в Москва.

Обвиненията идват на фона на повишеното безпокойство в Европа относно заподозрени руски хакери и шпиони преди европейските избори.

Германия разкри руските военни като Fancy Bear

Германия разкри руските военни като Fancy Bear

Берлин привиква руския шарже д'афер

Германия заяви, че атаките са започнали преди две години и са били насочени към управляващите социалдемократи, както и към компании в логистичния, отбранителния, космическия и IT сектор.

Според германските власти групата APT28, известна още като Fancy Bear, използва неизвестна тогава уязвимост в Microsoft Outlook, за да компрометира имейли. Кампанията засегна и други страни, включително Чехия, Литва, Полша, Словакия и Швеция.

Отношенията между Русия и Германия, която беше най-големият купувач на руски нефт и газ, се разпаднаха след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г.

Германия няма да бъде представена на встъпването в длъжност на руския президент Владимир Путин на 7 май за следващия му шестгодишен мандат.

И Чехия след Германия обвини Русия в кибератаки

И Чехия след Германия обвини Русия в кибератаки

Не закъсня и реакцията на Брюксел