Германското правителство обяви, че ще изплати компенсации на роднините на жертвите на нападанеието по време на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г. след "пълна и всеобхватна преоценка на събитията от онова време", пише европейската редакция на "Политико".

Федералното министерство на вътрешните работи заяви, че възнамерява да извърши съвместни плащания, заедно със Свободната държава Бавария и столицата на провинцията Мюнхен, за да "отговори на сериозните последици за оцелелите роднини", каза говорител на министерството пред Sueddeutsche Zeitung в сряда. Размерът на компенсациите остава неясен.

Възпоменателната церемония на 5 септември, когато се навършват 50 години от трагичното събитие, трябва да бъде повод да се направи ясно политическо изявление относно клането от 1972 г., според министерството, което съобщи, че също така планира да назначи комисия от германски и израелски историци, които да извършат "изчерпателен преглед" на случилото се този ден.

По време на Олимпиадата през 1972 г. в Мюнхен терористи от палестинската организация "Черен септември" взеха за заложници членове на израелския отбор в олимпийското село с искане да бъдат освободени в замяна стотици палестински затворници. Ситуацията завърши с клане във военновъздушната база Фюрстенфелдбрук, където 11 израелци и един германски полицай загубиха живота си.

Както германските власти, така и полицията бяха обвинени в сериозни пропуски около клането, но никой не беше подведен под отговорност. Предишни плащания към семействата на жертвите, извършени през 1972 г. и 2002 г., бяха малки и обозначени като хуманитарна помощ от правителството, за да се избегне издаването на официално извинение.

Новото съобщение бележи пробив в продължаващите преговори за компенсации между Германия и представителите на жертвите.

Анки Шпицър, вдовица на убития треньор по фехтовка Андре Шпицър и говорител на семействата на жертвите, беше отменила посещение в Мюнхен по-рано тази седмица поради закъсалите преговори за обезщетение и също така наскоро отхвърли поканата да говори на възпоменателно събитие на университет в Мюнхен и да участват в съвместно посещение на мемориален обект с баварския премиер Маркус Зьодер.