Германският канцлер Ангела Меркел наруши мълчанието си по казуса с Афганистан след среща с представители на своята християндемократическа партия днес, съобщава "Ройтерс".

Тя заяви, че Германия трябва да се съсредоточи върху евакуационната си операция в Афганистан.

"Свидетели сме на трудни времена. Сега трябва да се съсредоточим върху спасителната мисия", подчерта Меркел след среща с лидерите на ХДС.

Съветът за Сигурност се събира заради Афганистан

Съветът за Сигурност се събира заради Афганистан

Антонио Гутериш изрази безпокойство във връзка с политическата криза...

Германският канцлер беше критикувана, че не е направила изявление относно продължаващата ситуация в Афганистан, особено след нападението на талибаните срещу Кабул.

Шефът на бюрото на Economist в Берлин Том Нътъл написа в Туитър по-рано днес: "Поправете ме, ако греша, но не мисля, че сме чули нито една дума от Меркел или нейния говорител за Афганистан през последните няколко дни".

Припомняме, над 90% от Афганистан вече се намира под контрола на талибаните. изключиха варианта страната да бъде управлявана от преходно правителство - те заявиха, че планират да обявят Ислямско емирство Афганистан. Те все пак обявиха, че жените ще могат да получават образование, но ще трябва да ходят извън домовете си с бурки. В столицата Кабул бе обявен комендантски час.

Афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната, след като талибански бойци навлязоха в Кабул и поискаха капитулацията на правителството.

Талибаните са в Кабул, докато дипломати на САЩ се евакуират с хеликоптер

Талибаните са в Кабул, докато дипломати на САЩ се евакуират с хеликоптер

Талибаните очакват мирно прехвърляне на Кабул, обещават да не го превземат със сила