Германската армия възнамерява да поръча от производителя на оръжие Rheinmetall 200 000 артилерийски снаряда в повече от планираното, съобщават "Ройтерс" и "Шпигел".

От писмо от Министерството на отбраната до бюджетната комисия на парламента става ясно, че армията планира да получи 200 000 допълнителни 155-милиметрови артилерийски снаряда на стойност около 880 милиона евро в рамките на своето споразумение с отбранителната компания.

Вече е постигната сделка в размер на 1,2 милиарда евро за няколкостотин хиляди снаряда, фитили и заряди.

Новите снаряди са предназначени да попълнят резервите на армията, докато Германия помага за доставките на Украйна, която се бори с руската армия от 2022 г. насам.

Германия преструктурира армията, за да не помисля никой да я напада

Германия преструктурира армията, за да не помисля никой да я напада

Разкрива се ново централно командване и специален отдел за киберпространството

Западните правителства увеличават армиите си и попълват запасите си, след доставките на оръжие за Киев. На този фон Rheinmetall, чиято пазарна стойност се е увеличила повече от четири пъти от началото на войната в Украйна, отчита рязко увеличение на поръчките.

С поръчката германското министерство на отбраната иска да гарантира и че Rheinmetall може да създаде нова производствена линия в централния германски град Унтерлюс.

Rheinmetall - един от най-големите производители на артилерийски и танкови снаряди в света, започна да увеличава производството си след нахлуването на руските сили в Украйна, където нуждата от боеприпаси изостри недостига и принуди европейските производители да се борят да отговорят на търсенето.

Германската армия затъва в 56 млрд. евро дефицит до 2028 г.

Германската армия затъва в 56 млрд. евро дефицит до 2028 г.

След като нейният специален фонд за разходи за отбрана бъде изчерпан