Германската армия очаква дефицит в размер на 56 милиарда евро през 2028 г., след като нейният специален фонд за разходи за отбрана бъде изчерпан. Това показва доклад, публикуван в сп. "Шпигел" и цитиран от "Ройтерс".

Данните засилват съмненията относно обещанието на Берлин за превъоръжаване.

Германия създаде специален фонд в размер на 100 милиарда евро за закупуване на модерни оръжия и обеща да постигне целта на НАТО за разходване на най-малко 2% от БВП за отбрана. Мерките са част от голяма промяна в политиката в отговор на инвазията на Русия в Украйна.

Липсващата сума, която идва от вътрешен анализ на нуждите от финансиране от Министерството на отбраната, се основава на предположението, че 2% от БВП през 2028 г. ще бъдат около 97 милиарда евро.

Германия предприема драстични стъпки за модернизация на армията си

Германия предприема драстични стъпки за модернизация на армията си

Страната ще промени Конституцията си

Служителите на министерството очакват, че освен това ще са необходими допълнителни 10,8 милиарда евро, за да се посрещнат нуждите от разходи на войските.

Очаква се обаче редовният бюджет за отбрана да остане на сегашното си ниво и да възлиза на около 51,9 милиарда евро през 2028 г.

За сравнение, германското правителство отчете разходи за отбрана с НАТО в размер на 89 милиарда евро за тази година, или 2,12% от БВП.

Годна или негодна е армията на Германия за война?

Годна или негодна е армията на Германия за война?

С малко късмет, германските войници ще получат поне новите си чорапи навреме за Коледа