След атаката на Русия срещу Украйна германските лидери обещаха да подсилят Бундесвера, като инвестират допълнителни 100 милиарда евро в оборудване и поемат водеща роля в международен план. Но досега изглежда се е случило твърде малко, пише "Дойче Веле".

През последните дни в германските медии се появиха тревожни заглавия за състоянието на армията на страната, които предполагат, че Бундесверът има достатъчно боеприпаси само за два дни интензивни битки - цифра, очевидно изтекла от неназовани източници в кръговете на отбраната.

Ако това е вярно (и такава информация не може да бъде потвърдена, тъй като е държавна тайна), германските доставки на боеприпаси са доста под стандартите, очаквани от НАТО, който изисква всеки член да разполага с боеприпаси за 30 дни. За да компенсира само този недостиг, експерти по отбраната казват, че Германия трябва да инвестира 20 - 30 милиарда евро.

Има много други липси. Състоянието на оборудването на Бундесвера отдавна е тема за безпокойство: Истории за танкове и хеликоптери, които се нуждаят от ремонт, пушки, които не стрелят правилно и войници, които трябва да тренират на студено без термо бельо, изпълват медиите от години.

След това, след руската инвазия в Украйна, канцлерът Олаф Шолц обяви "Zeitenwende" (обръщане на времето), което беше приветствано от мнозина в и извън Германия като коренна промяна в подхода на страната към външната политика и военната стратегия.

За да докаже, че го мисли, Шолц обяви увеличение на годишния бюджет за отбрана, което го прави най-големият в цяла Европа и еднократен "специален фонд" от 100 милиарда евро за модернизиране на армията.

Игра на обвинения

Девет месеца по-късно някои се чудят къде е тази планина от пари.

Спорът за боеприпасите предизвика грозен спор между правителството и германската отбранителна индустрия относно това кой трябваше да поеме инициативата: От индустрията ли зависи първо да увеличи капацитета, или правителството трябваше да направи поръчки по-бързо?

"Това, което сега очаквам от оръжейната индустрия, е да се изгради капацитет", каза Ларс Клингбайл, лидер на лявоцентристката Социалдемократическа партия (SPD) на Шолц, пред обществената телевизия ARD по-рано тази седмица. "Но да изчакаме и да кажем: Да видим какво ни предлагат политиците - това не е отношение, с което можем да намалим тези дефицити".

"Ако германската индустрия не може да се справи... тогава трябва да видим какво можем да купим от чужбина, например от други партньори от НАТО", добави Клингбайл.

Изявленията на Клингбайл бяха "доста погрешни", беше бързият отговор на ръководителя на германската асоциация за сигурност и отбранителна индустрия BDSV, Ханс Кристоф Ацподиен, който каза пред агенция DPA, че големите германски оръжейни компании вече са удвоили капацитета си през седмиците след започва войната в Украйна.

"Смешен е този театър, който се разиграва между отбранителната индустрия и правителството", каза за DW Рафаел Лос, анализатор на отбраната в Европейския съвет за външни отношения (ECFR).

Лос посочи, че съществуват разпоредби, които не позволяват на оръжейните компании проактивно да произвеждат оръжия или да искат от банките заеми без държавен договор.

Неговото безпокойство е, че на Германия й липсва чувство за спешност в реакцията на геополитическите последици от атаката на Русия срещу Украйна. "Други страни се придвижиха много по-бързо, особено в Източна Европа, в създаването на съответните работни групи между правителството и индустрията", каза Лос.

Партньорите от НАТО в Североизточна Европа вече се притесняват, че Германия няма да бъде военен партньор, на който да разчитат. На конференция в Берлин в края на октомври министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс провокативно попита европейските си колеги: "Ние сме готови да умрем, а вие?" Обръщайки се специално към германците, той каза: "Много ще зависи от военната мощ на вашата страна и съжалявам, вашата военна мощ в момента я няма".

"За да бъда честен към Шолц, мисля, че речта му за преобръщане на времето показва, че той имплицитно е наясно с това важно предизвикателство", каза Лос. "Но изглежда, че Министерството на отбраната и други институции всъщност не са в състояние да държат всички тези топки във въздуха.

Снабдяването едва сега започва

Основни поръчки вече са направени от администрацията на Шолц. Германия подписа сделка за закупуване на 35 американски изтребителя F-35, които да заменят остарялите Tornado, на цена от 200 милиона евро всеки. Но ще отнеме до 2027 г., преди те да бъдат готови за употреба.

Военните поръчки винаги са дълъг процес и други западноевропейски страни са изправени пред подобни проблеми при актуализирането на своите структури в мирно време. Независимо дали става въпрос за чорапи или бойни самолети, почти всичко, което армията използва, трябва да бъде поръчано и след това първо произведено. "Не можете просто да закупите определени системи от рафта в магазина "Направи си сам", каза министърът на отбраната Кристин Ламбрехт пред Бундестага по време на дебата за бюджета в парламента миналата седмица.

Неотдавнашните истории за недостиг на боеприпаси се появиха отчасти защото бяха повдигнати въпроси относно поддържането на доставките на оръжията, изпращани в Украйна.

"За да осигурим устойчиви доставки на боеприпаси за оръжията, предоставени на Украйна, докато възстановяваме германските въоръжени сили в необходимия обхват", каза Лос, "имаме нужда от приблизително 15 пъти повече боеприпаси".

Но има много основни дългосрочни проблеми. През последните няколко десетилетия Бундесверът разпродаде много от своите бункери за съхранение от епохата на Студената война - което означава, че дори да разполагаше с предвидените от НАТО 30-дневни боеприпаси, военните ще се борят да намерят къде да ги съхраняват .

История с недостиг

Анализаторът на отбраната Лос смята, че критиките от опозиционния консервативен Християндемократически съюз (ХДС) звучат празно. "Нещата не бяха различни през последните 16 години, когато ХДС беше на власт", ​​каза той. "Смешно е да се види как ГСДП и ХДС взаимно се обвиняват за тъжното състояние на германските въоръжени сили, но мисля, че и двете споделят приблизително еднаква вина."

Основните проблеми с доставките отдавна са проблем. Комисарят по отбраната на Бундестага Ева Хьогл наскоро каза пред националния вестник Die Zeit, че германските войници все още трябва да тренират без всички необходими предпазни средства, термобельо и други основни неща.

Тя говори за комбинация от логистична неефективност, постпандемичен махмурлук и бюрократична инерция. "За съжаление понякога има и безразличие и апатия от страна на отговорните служители в Бундесвера: "Нямаме това, или имайте търпение, или не е толкова голяма работа, ще го изпратим скоро", ето какво войниците чуват през цялото време", каза Хьогл.

Сега се коригират някои бюрократични препятствия: Правилата се променят, така че по-малките поръчки да не преминават през общоевропейски процес на наддаване, а на командирите е разрешено да харчат до 5000 евро, без да се налага да преминават през официални процедури за възлагане на поръчки.

Все пак правителството сега обеща, че основното оборудване се очаква да бъде доставено до края на годината. Така че с малко късмет, германските войници ще получат поне новите си чорапи навреме за Коледа.

Столтенберг: НАТО няма да бъде въвлечена във войната на Путин

Столтенберг: НАТО няма да бъде въвлечена във войната на Путин

Столтенберг разчита на силен Бундесвер и силна отбранителна индустрия са сигурността на на Европа и света