Германският външен министър Зигмар Габриел постави под въпрос как турският президент Реджеп Тайип Ердоган би могъл да знае, че арестуваният германско-турски журналист е шпионин преди да отиде на съд, съобщава "Ройтерс".

Отношенията между Анкара и Берлин се обтегнаха в последните седмици, след като Дениз Юджел, журналист от германския в. "Ди Велт", беше арестуван в Анкара през миналия месец. В допълнение забраната на предизборни митинги на турски министри от страна на Германия, за да засилят подкрепата за Ердоган, също предизвика гневни изблици от страна на Турция.

"Ако Турция наистина е правова държава, както твърди г-н Ердоган, питам се как той вече знае и може да каже преди началото на съдебния процес, че Дениз Юджел е терорист и шпионин", изтъкна Габриел пред германското сп. "Шпигел" в интервю, което ще бъде публикувано в събота.

Берлин подчертава, че твърдението на Турция, че Юджел е работил като германски шпионин е "абсолютно безпочвено".

"Ще бъде жалко, ако повече не можем да разчитаме на думата на турския министър-председател (Бинали Йълдъръм)", посочва германският първи дипломат.

Германският журналист от турски произход беше арестуван миналия месец по обвинения в пропаганда в подкрепа на терористична организация и подбуждане на обществеността към насилие.

43-годишният Дениз Юджел, първият германски журналист, задържан в широкомащабните репресии, които последваха след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган на 15 юли миналата година, беше вкаран в затвора в очакване на съдебен процес срещу него.