Германия ще изпрати фрегатата F221 Hessen в южната част на Червено море за съвместни действия със западните партньори за защита на търговското корабоплаване от нападенията на йеменските хути, съобщи "Билд".

В събота говорител на германското министерство на отбраната отказа да коментира пред изданието плановете на Бундесвера.

Междувременно ден по-рано германският министър на отбраната Борис Писториус заяви: "В момента разглеждаме искането и съществуващите възможности. Бойната фрегата "Хесен" е готова за действие".

Според говорител на германското министерство на отбраната преди няколко дни Вашингтон е попитал Берлин дали може да окаже подкрепа в Червено море.

В момента в южната част на Червено море патрулират разрушителите на ВМС на САЩ USS Carney и USS Mason, разрушителят на британския Кралски флот HMS Diamond и фрегатата на френските ВМС FS Languedoc.

Корабът "Руен" - първи похитен от сомалийските пирати от 2017 г. насам

Корабът "Руен" - първи похитен от сомалийските пирати от 2017 г. насам

Вероятно зад атаката не стоят йеменските бунтовници хуси

На 4 декември Съединените щати обявиха, че водят активни дискусии с международни партньори относно потенциалните възможности за създаване на военноморска оперативна група в региона на Червено море, която да противодейства на заплахата и да осигури безопасното преминаване на търговските кораби.