Германия е започнала да изпраща танкове и друга военна техника в Литва като част от мисията на НАТО за подобряване на отбраната на Източна Европа. Това е изпращане на сигнал за решителност към Русия, която осъди струпването на военна техника в региона като акт на агресия, отбелязва "Ройтерс".

Командването на германската армия уточни, че е изпратило около 200 превозни средства, включително 30 танка, с влак за Литва заедно с 450 войници, първите от които пристигнаха през миналата седмица. Транспортирането на техниката ще продължи до края на февруари.

Седем десетилетия след края на Втората световна война, придвижването на германски войски към Източна Европа, дори и в мисия на НАТО, остава чувствителен въпрос както в самата Германия, така и в целия регион.

В понеделник американските военни разположиха хиляди войници и тежко въоръжение в Полша, страните от Прибалтика и Югоизточна Европа в най-голямото струпване на войски от края на Студената война насам.

САЩ разполагат танкове до руската граница

САЩ разполагат танкове до руската граница

След съвместните американско-полски учения в Северна Полша

Придвижването на армейските части е част от стратегията на НАТО, която беше договорена през миналия юли за успокояване на страните членки, които някога бяха част от Варшавския договор и под крилото на Съветския съюз и бяха разтревожени от анескирането на Крим от Русия през 2014 г.

НАТО реши да разположи четири батальона от общо 3 до 4 хил. войници в Североизточна Европа на ротационен принцип, за да покаже готовността си да защитава източните си страни членки срещу руската агресия.

Разполагането на силите се съсредоточава в Полша и прибалтийските страни Естония, Латвия и Литва, които се опасяват, че Москва може да се опита да ги дестабилизира чрез кибератаки, нахлуване на тяхна територия или по други начини.

Русия отрича подобни намерения и определя поведението на НАТО като агресивно и заплашително.