Министърът на отбраната на Германия представи предложение за нова доброволна военна служба, която да укрепи въоръжените сили, след съпротивата от страна на правителството срещу връщането на наборната повинност. Това съобщи агенция Ройтерс.

Предложението е част от промяната на Германия към по-стабилна външна и отбранителна политика, обявена от канцлера Олаф Шолц в дните след инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Борис Писторус заяви, че всички мъже ще бъдат задължени да попълнят въпросник, за да преценят дали са годни и имат интерес към военна служба след навършване на 18 години. При жените това ще е въпрос на избор. Най-подходящите и мотивираните ще преминат шестмесечно военно обучение, с опция то да бъде удължено с още 17 месеца, поясни Писториус.

Този нов модел има за цел да увеличи броя на младите хора, които преминават доброволна военна служба годишно, с 5 000 до 15 000. Освен това ще бъде увеличена и числеността на резервистите. По думите на военният министър целта е тази цифра да нараства всяка година, за да се увеличи капацитетът на германската армия.

Писториус обеща да превърне Германия в "готова за война" нация, предупреждавайки, че войната между НАТО и Русия може да избухне след пет до осем години.

Той нарече спирането на задължителната военна служба в Германия през 2011 г. "грешка".

Германия се чуди как да привлече повече войници

Германия се чуди как да привлече повече войници

Страната обмисля да въведе отново наборната военна служба