Германия трябва да намери начини да убеди хората да се запишат за военна кариера, тъй като страната гледа на наборната военна служба като на възможен начин да засили своята дълго пренебрегвана отбрана, особено със засиленото напрежението с Русия. Това заяви канцлерът Олаф Шолц на 14 май по време на посещението си в Швеция, цитиран от "Ройтерс".

"В крайна сметка става дума за това как можем да убедим достатъчно жени и мъже да работят в Бундесвера и да си намерят работа там", каза Шолц.

Швеция е страна, която въведе отново наборната повинност през 2017 г., след като Русия анексира Крим през 2014 г

В Швеция между 5 000 - 6 000 млади мъже и жени са избирани за военна служба всяка година, но правителството иска да увеличи този брой до 10 000, което означава, че около един на всеки 10 младежи ще трябва да премине основното обучение.

Германия призова за подкрепа на Киев на фона на руската офанзива в района на Харков

Германия призова за подкрепа на Киев на фона на руската офанзива в района на Харков

Берлин настоява за по-ефективна помощ за украинската отбрана

Войната в Украйна предизвика дебат в Германия относно повторното въвеждане на системата понеже въоръжените сили на Бундесвера се борят с намаляващия брой войници в момент, когато Берлин обещава безпрецедентно засилване на отбраната на нацията. В Германия не е имало наборна повинност от 2011 г.

Борис Писториус, германският министър на отбраната, член на социалдемократите на Шолц, възложи на министерството си да проучи потенциални модели за наборна военна служба.

Християндемократите (ХДС), основната опозиционна партия в Германия, се ангажираха да въведат отново военната служба, ако спечели националните избори догодина.

Писториус описва шведската система като модел за подражание. Швеция обучава наборници, но използва само толкова доброволци, колкото са необходими на професионалната армия. Германското министерство на отбраната тепърва ще представи своя документ с предложени модели.

"Никоя страна няма перфектен модел и всеки уважава различните държави, използвайки различни модели по различни исторически причини", каза шведският премиер Улф Кристершон след разговора си с Шолц. "Мисля, че за нас този модел работи добре", добави той.

Част от германската армия преминава под командването на НАТО до 2025 г.

Част от германската армия преминава под командването на НАТО до 2025 г.

Бундесверът ще се фокусира върху защитата на Североизточна и Централна Европа