Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев на фона на руската офанзива в района на Харков, съобщава Би Би Си.

"Обсадени, освободени, обстрелвани: жителите на Харков продължават смело да се съпротивляват на постоянния руски обстрел. Вашата смелост изисква нашата солидарност", се казва в изявление на германското външно министерство в социалната мрежа X.

"Заедно с нашите партньори ние подкрепяме Украйна и трябва да осигурим необходимата подкрепа за нейната отбрана", добави ведомството.

По-рано изданието "Украинская правда" съобщи, позовавайки се на свои източници, че руските войски са превзели четири гранични населени места в Харковска област: Стрелечие, Красное, Пилное и Борисовка. Подобни данни предостави проектът Deep State, който е близък до украинските военни среди.

Русия откри нов фронт край Харков, превзе четири села край Волчанск
Обновена

Русия откри нов фронт край Харков, превзе четири села край Волчанск

Зеленски заяви, че Украйна била готова за нападение в този участък

Припомняме, че днес по-рано ръководителят на областната администрация на Харковска област Олег Синегубов съобщи, че руските войски продължават да напредват в северната част на региона и продължават тежки боеве в граничните райони.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди, че украинските въоръжени сили се опитват да спрат руската офанзива в района на Харков.

Според Зеленски украинските въоръжени сили са били готови за подобно развитие на събитията.

Известният военен анализатор Дара Масикот от Фондация "Карнеги" публикува в социалната мрежа X (преди известна като Twitter) експресен анализ на ситуацията в Харковска област, където руските военни започнаха настъпление.

Според експерта, за да превземе цялата Харковска област, руската армия се нуждае от 75 000 до 100 000 военнослужещи и тежка техника - а тя в момента не разполага с такива възможности. По същия начин руската армия няма ресурси да окупира Харков, отбелязва Масикот.

САЩ отделят нов пакет военна помощ от 400 милиона долара за Украйна

САЩ отделят нов пакет военна помощ от 400 милиона долара за Украйна

Той ще включва нови ракети Patriot, противовъздушни ракети Stinger, бойни превозни средства Bradley, MRAPs