Шведското правителство реши да върне задължителната военна служба, съобщи прессекретарят на военното министерство Маринет Радебо. "Руската военна активност е една от причините", уточни тя, цитирана от BBC.

От 1 януари 2018 година на служба ще бъдат призовани около 4 хил. юноши и девойки. Те ще бъдат подбрани между 13 хил. души, родени през 1999 година, които ще преминат психологически и физически тестове.

Наборниците ще служат между 9 и 12 месеца. Целта е да мотивират младежите да се влеят в редиците на професионалната армия и да попълнят мобилизационния резерв.

До 2010 година в Швеция имаше наборна армия, тогава призоваваха предимно мъже. Швеция няма да влиза в НАТО, както и Финландия, но тя е от страните, които си сътрудничат с Алианса. Съседните Норвегия и Дания са членове на НАТО€

Прессекретарят на военното министерство на Швеция също заяви, че 70% от депутатите поддържат плановете на правителството по укрепване на въоръжените сили и най-тясно военно сътрудничество със съседните страни.

През април Швеция, Норвегия, Финландия, Дания и Исландия подписаха документ за укрепване на военното сътрудничество.Тази крачка бе възприета от много експерти като сближаване на Швеция и Финландия с НАТО.

Разширеното сътрудничество на неутралните Швеция и Финландия със Североатлантическия алианс се възприема негативно в Русия. През юли 2016 година президентът на Русия Владимир Путин намекна по време на визитата си в Хелзинки, че в случай на влизане на Финландия в НАТО Русия ще приближи своите войски до границата.