Стратегията на НАТО за Афганистан трябва да се промени, като се съсредоточи върху сигурността и възстановителните работи.

Това каза в германският министър на отбраната часове преди заседанието, на което се очаква Бундестагът да гласува за продължаване на германската мисия в страната, предаде Ройтерс.

Германия трябва да изтегли 3 000 войници от северната част на Афганистан, но се очаква парламентаристите да подновят мандата на армията за още една година.

Пред германски медии министър Франц Йозеф Юнг поясни, че силите трябва да покажат, че не са окупационни, а са в страната,за да помогнат за поддържане на сигурността и възстановяване на разрушенията.

Той допълни, че германските войници в Северен Афганистан участват в няколко възстановителни проекта.

В същото министърът отхвърли твърденията, които таблоидът Билд цитира като изказвания на германския посланик Кабул, че военната битка в южната част на страната не може да бъде спечелено от НАТО и че има риск в следващите 12 до 18 месеца афганистанските власти да загубят контрола над страната.

Насилието в Афганистан е достигнало безпрецедентни мащаби от падането на режима на талибаните през 2001 година.

От началото на годината в страната са убити 140чцуждестранни войници, повечето от които американски, британски и канадски, отбелязва Ройтерс.