Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен откри 53-тата Конференция за сигурност в Мюнхен, като подчерта, че светът се нуждае от отговорна Америка, която е ангажирана със световните проблеми, съобщават световните осведомителни агенции.

Фон дер Лайен е казала на събралите се представители на множество правителства и експерти по сигурност, че Германия схваща, че е трябвало да поеме по-голяма тежест от разходите на НАТО.

Конференцията за сигурност в Мюнхен – лидерите търсят отговори от Тръмп

Конференцията за сигурност в Мюнхен – лидерите търсят отговори от Тръмп

Има изключително високи очаквания във връзка с речта на Пенс

"Кризите и конфликтите отвориха очите ни: който иска сигурност, се нуждае от собствените си сили и възможности. Който иска сигурност, се нуждае от надеждни съюзи", подчертала тя.

САЩ не трябва да поставят своите съюзници и Русия на равна нога, предупредила обаче Урсула фон дер Лайен.

"Не може да има политика на равна отдалеченост спрямо съюзниците и към онези, които открито поставят под въпрос нашите ценности, нашите граници и международното право", подчертала германската военна министърка, допълвайки: "Това означава, че ние трябва да преследваме надеждни отношения с Русия, вместо да пренебрегваме партньорите за сметка на двустранните преговори."

Тя предупредила САЩ срещу застрашаването на единството на Европейския съюз.

Шефът на Пентагона предупреди за "дъга на нестабилност" в периферията на Европа

Шефът на Пентагона предупреди за "дъга на нестабилност" в периферията на Европа

Хибридната война била сред заплахите за НАТО

"НАТО не е самоочевидно, не за Америка, не и за нас европейците. Ние всички трябва да бъдем уверени, че нашите общи интереси и нашите принципи и ценности са съхранени. А това също така означава, че ние водим борбата срещу международния тероризъм заедно, особено срещу "Ислямска държава", посочила още Урсула фонд дер Лайен.

Тя обаче предупредила срещу нарастващата дискриминация срещу мюсюлманите.

"Ние трябва да бъдем бдителни от изместване на тази борба във фронт срещу исляма и мюсюлманите. В противен случай ние сме в опасност от задълбочаване на пропастите и нарастването на тероризма и насилието. Вместо това остава релевантно да се търси партньорство с подобномислещи мюсюлмански и арабски държави", изтъкнала тя.

Повече от 500 участници се очаква да присъстват на конференцията, включително американският вицепрезидент Майк Пенс, шефът на Пентагона Джеймс Матис и вътрешният министър на САЩ Джон Кели.

Съветници в Белия дом заявиха, че посещението на Пенс в Германия и Белгия целяло да успокои европейските и близкоизточните партньори относно ангажимента на САЩ към НАТО и Европейския съюз.

"Никога преди не е имало толкова много външнополитически въпросителни", коментира ръководителят на Конференцията за сигурност в Мюнхен Волфганг Ишингер преди откриването ѝ.

"Сега са налице много неясноти, включително неясноти в трансатлантическите отношения", изтъкна още Ишингер, който е бивш посланик на Германия в САЩ.

Дипломатът отбелязал, че "има нови намеци от Вашингтон в посока Москва, включително Украйна и Крим". Според Ишингер не е ясно "дали САЩ ще вземат предвид европейските интереси".