Топ световни лидери, дипломати и военни представители имат първа възможност да се срещнат с членове на администрацията на Доналд Тръмп на фона на ангажимента на новия президент към НАТО и позицията му към Русия, съобщава АП.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, военният министър Джеймс Матис и секретарят за вътрешната сигурност Джон Кели водят американска делегация на започващата днес Мюнхенска конференция за сигурност. Ежегодното събитие предоставя възможност за открита и неофициална платформа за срещи между съюзници и врагове.

Германският канцлер Ангела Меркел, шефът на ООН Антонио Гутериш, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг са сред група от повече от 30 държавни глави и лидери на правителства, 80 външни и военни министри, както и други официални лица, които ще участват на конференцията.

Конференцията е организирана от бившия германски посланик в САЩ Волфганг Ишингер.

Той подчерта, че има изключително високи очаквания във връзка с речта на Пенс на конференцията в събота. Участниците са заявили пред организатора на събитието, че искат по-ясна позиция на администрацията на САЩ по отношение на Русия, НАТО, ЕС, свободната търговия, човешките права, иранското ядрено споразумение, отношенията с Китай и сирийския конфликт.

Всички се надяваме американският вицепрезидент да даде яснота по всички тези въпроси: "Какво наистина иска Америка при Тръмп", поясни Ишингер.

Меркел също се очаква да говори на конференцията утре.

На събитието ще участват външните министри на Китай, Русия, Иран, Ирак, както и афганистанският президент.

В кулоарите представители на Германия, Русия, Украйна и Франция се очаква да проведат среща на "Нормандската група", за да обсъдят конфликта в Източна Украйна.

Американският сенатор Джон Маккейн е сред повече от дузина американски представители, които се очаква да присъстват на конференцията като част от американска делегация от законодатели.