Германският външен министър Зигмар Габриел приветства усилията на френския президент Еманюел Макрон да преосмисли трудовите правила в страната и в целия Европейски съюз, докато техните страни се опитват да дадат нов живот на европейското единство, съобщава "Асошиейтед прес".

Габриел е присъствал на заседанието на френското правителство днес като част от сътрудничеството между двете страни, разглеждани като централни за успеха на ЕС, особено след като Великобритания се готви да напусне Общността.

Габриел заяви, че е "впечатлен" от противоречивите усилия на Макрон да реформира френските трудови закони и да промени общоевропейските правила за т. нар. командировани работници, които търсят работа в ЕС. Той каза, че тези реформи ще стимулират Европа икономически.

Той също така призова Европа да бъде по-активна в световен мащаб на фона на опасенията, че Брекзит ще отслаби ЕС на международно равнище.

От своя страна френският външен министър Жан-Ив льо Дриан коментира, че "френско-германският двигател е запален отново".