Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че се противопоставя на едностранни стъпки за налагане на мита върху вноса, добавяйки, че ако новата американска администрация подкрепи подобни протекционистки мерки, Германия ще трябва да реши как да реагира, съобщава "Ройтерс".

Американският президент Доналд Тръмп предупреди германските автомобилни компании, че ще наложи мито от 35 процента върху превозните средства, внасяни на американския пазар. Неговият основен търговски съветник пък обвини Германия в използването на "грубо подценено" евро, за да печели предимство пред САЩ и партньорите си от ЕС.

"Ние трябва да видим какво прави американската администрация и след това трябва да решим дали да реагираме или да не реагираме", коментирала Меркел, след като била запитана за митата, които Тръмп заплаши да наложи.

"Често съм казвала, че подкрепям многостранното сътрудничество и взаимните търговски споразумения. Смятам, че светът преодоля финансовата и банковата криза, защото ние реагирахме заедно в рамките на Г-20", посочила германската канцлерка.

Меркел отбелязала също, че САЩ са най-важният единичен търговски партньор на германските компании и че Германия иска да запази тесни бизнес отношения с Америка.

"В интерес на Германия е идеалното укрепване на приликите, които двете страни споделят - от сътрудничеството на специалните служби до въпросите на отбраната", коментирала още тя.

Лидерът на консерваторите в Германия добавила, че германското правителство знаело, че трябва да увеличи разходите си за отбрана както е поискал не само Тръмп, но също така и неговият предшественик Барак Обама.