В Германия разбиха хакерска мрежа, свързана с Русия, която е била насочена към над 600 жертви, включително към британската здравна система, съобщава "Франс прес".

Групата е била разкрита при операция, проведена съвместно с ФБР и Европол.

След продължително разследване, миналата седмица са извършени обиски на имоти в Германия и Украйна, съобщава полицията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, която ръководи разследването.

Мрежата е обвинена в "дигитално изнудване" и "компютърен саботаж" и се твърди, че е използвала "рансъмуер" срещу жертвите си, като ги е изнудвала за големи суми.

Руски хакери атакуваха сайта на полската данъчна служба

Руски хакери атакуваха сайта на полската данъчна служба

Москва свикнала на Запад да я обвиняват във всичко без доказателства

Първата мащабна атака на групата е била срещу британската здравна система през 2017 г., след което нейни мишени са станали широк кръг от компании и институции.

В Германия обект на хакерски атаки от групата са станали университетската болница в Дюселдорф и медийната група Funke, голям издател на вестници и списания.

Германските власти издадоха заповеди за арест на трима души, за които се предполага, че са ръководели групата и имат връзки с Русия. Те бяха обявени за международно издирване.

В операцията са участвали също нидерландската и украинската полиция.

Руски хакери са атакували три лаборатории за ядрени изследвания в САЩ

Руски хакери са атакували три лаборатории за ядрени изследвания в САЩ

Не е ясно дали кибератаките са били успешни

"Случаят открои международния характер на кибератаките както за извършителите, така и за жертвите. Успехът на операцията обаче показва също, че ние, като правоприлагащи органи, сме способни да действаме в международен план", заяви Маркус Хартман, старши служител по киберпрестъпността.

Редица уебсайтове в Германия - от тези на компании до летища - през последните месеци станаха мишени на кибератаки, като руските хакери понякога са обвинявани за извършването или за подстрекаването им.

Германия е в повишена готовност за онлайн саботаж, тъй като напрежението с Русия нарастна след нахлуването ѝ в Украйна.

Руски хакери с кибератаки срещу уебсайтове на американски летища

Руски хакери с кибератаки срещу уебсайтове на американски летища

Няма отчетено въздействие върху операциите