Германската полиция съобщи в събота, че разследва данните за извършени стотици потенциални военни престъпления извършени от Русия в Украйна. Сред лицата, които са ги извършили, има и политици и военни.

Това каза Холгер Мюнх, ръководител на федералната полиция на BKA, пред Welt am Sonntag.

"Нашата ясна цел е да идентифицираме отговорните за зверствата, да докажем действията им чрез нашите разследвания и да ги изправим пред правосъдието", включително в Германия.

Страната прилага универсална юрисдикция, която позволява на чужда държава да преследва престъпления срещу човечеството, военни престъпления и геноцид, независимо къде са извършени.

Разследването може да отнеме време, тъй като е още в самото си начало, каза Мюнх.

"Амнести интернешънъл" обвини Русия във военни престъпления в Харков

"Амнести интернешънъл" обвини Русия във военни престъпления в Харков

В региона са убити 606 цивилни и са ранени 1248 души

BKA се подпомага в своите разследвания от германската служба за външно разузнаване, която записва радиоразговорите на руски войници.

Германски следователи могат да бъдат изпратени в Украйна, каза Мюнч, като добави обаче, че ще им трябва международен мандат, за да направят това.

Комисията на ООН за Украйна в сряда потвърди, че е получила множество обвинения за злоупотреби с права от руски сили, но каза, че е твърде рано да се каже дали те представляват военни престъпления.

Всякакви спекулации за възможен "нов Нюрнбергски процес" срещу руски войници са недопустими и абсолютно неверни. Това обявиха от руското посолство в Съединените щати преди дни.

Смятаме, че всякакви спекулации относно организирането на "нов Нюрнбергски процес" срещу руски войници, за които се твърди, че са отговорни за престъпления в Украйна, са недопустими, написа посолството.

От там подчертаха, че руската армия "защитава цивилните в Донбас от нацистите", подкрепяни от Съединените щати и редица европейски държави. Освен това "колективният Запад открито пропагандира мизантропски идеи", се допълва в изявлението.

ООН: Смъртните присъди за чуждестранните украински войници са военни престъпления

ООН: Смъртните присъди за чуждестранните украински войници са военни престъпления

Германия: Смъртните присъди подчертават пълното пренебрежение на Русия към международното хуманитарно право

Припомняме, че не само Германия иска да разследва Русия за военни престъпления.