Говорителката на канцлера Ангела Меркел обяви, че представата, че на срещата на върха между ЕС и Турция днес ще бъде обявено затварянето на балканския маршрут на бежанците, е „спекулация”, съобщава „Франс прес”.

"Аз наистина обърнах внимание на съобщенията, че има спекулации за затварянето на балканския маршрут, но искам да кажа, че това са просто спекулации към момента”, коментира говорителката Кристиан Вирц и допълни: „Преговорите и разговорите са в ход и ще трябва да почакаме.”

В изготвения проект на заключенията от срещата, който е бил одобрен от посланиците на ЕС в неделя и достъп до който „Франс прес” са получили, се посочва: „Незаконните миграционни потоци по маршрута през Западните Балкани са към своя край. Този маршрут вече е закрит.”  

Въпреки това германските вестници „Билд” и „Зюддойче цайтунг” съобщиха, че Меркел и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са се противопоставили на тази формулировка.

Австрия и няколко държави по балканския маршрут наложиха „таван” на пристигащите мигранти и ограничения по границите, което усложни извънредно много ситуацията в Гърция, където мигрантите продължават да прииждат от Турция.

Междувременно при пристигането си на срещата в Брюксел Меркел обяви, че очаква „трудни преговори” с Турция за мигрантската криза.

Канцлерът посочи, че целта ѝ е да бъде намален броят на мигрантите, влизащи нелегално „и не само за няколко страни, а за всички страни, включително и Гърция”.

Меркел добави, че има необходимост от „устойчиво решение”, което включва защита на външните граници на Общността, а "това може да бъде сторено само и единствено в сътрудничество с Турция”. Тя изтъкна, че се надява на постигането на напредък, но това ще изисква тежки преговори.

Турция от своя страна обяви, че е готова да направи всичко, което може, да се справи с нелегалната миграция в Егейско море, но че не е възможно за която и да е страна да спре всички мигранти.

Това е наш проблем, не на ЕС, не е гръцки проблем”, заяви говорител на турския премиер Ахмет Давутоглу в Брюксел и допълни: „Да де очаква всичко от Турция не е честно, ние сме тук за споделяне на тежестта и искрено вярваме, че днес ще бъдат предприети по-дръзки стъпки”.

При пристигането си в Брюксел самият Давутоглу обяви, че срещата на върха показвала незаменимостта на Турция за ЕС и ЕС за Турция. "Ние имаме много предизвикателства пред нас. Единственият начин за отговор на тези предизвикателства е солидарността", коментирал турският премиер.

„Сигурен съм, че тези предизвикателства ще бъдат разрешени чрез сътрудничество между нас и Турция е готова да работи с ЕС. Турция е готова да бъде член на ЕС също така”, изтъкна още Давутоглу и допълни, че се надявал днешната среща да не се съсредоточава само върху нелегалната миграция, но също и върху приемането на Турция в ЕС.