Германия ще се нуждае от широкомащабна имиграция, за да предотврати сериозен недостиг на работна ръка да подкопае производителността и да застраши успешния енергиен преход. Това обяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от "Ройтерс". 

"Днес имаме 300 000 вакантни работни места и очакваме те да се увеличат до един милион и повече", подчерта той на пресконференция, като добави: "Ако не запълним тази разлика, ще имаме истински проблеми с производителността."

Миграцията от Източна Европа увеличава рекордно населението на Германия

Миграцията от Източна Европа увеличава рекордно населението на Германия

България е на трето място след Румъния и Хърватия по мигрирали хора в Германия

Въпреки че подобряването на обучението и гъвкавостта по отношение на комбинирането на работата със семейството ще помогне, по-голямата имиграция би била от съществено значение "за инженери, за занаятчии, за болногледачи. Трябва да организираме това".

Германски икономически институт изчислява, че работната сила в страната ще се свие с повече от 300 000 души тази година, тъй като има повече по-възрастни работници, които ще се пенсионират, отколкото по-млади, които ще навлязат на пазара на труда.

Очаква се тази разлика да се увеличи до повече от 650 000 души през 2029 г., оставяйки натрупан недостиг на хора в трудоспособна възраст през 2030 г. от приблизително 5 млн. души. Броят на заетите германци нарасна до близо 45 млн. души през 2021 г. въпреки пандемията.

Германия опростява правилата за чужди  работници и специалисти

Германия опростява правилата за чужди работници и специалисти

Не само компютърни експерти, но и готвачи…