Главният федерален прокурор на Германия обяви в сряда искане за конфискуване на около 720 милиона евро, държани от руска финансова институция в банкова сметка във Франкфурт, пише "Политико"

"Няма да позволим руски средства, използвани за финансиране на незаконната агресивна война срещу Украйна, да бъдат държани безпроблемно в германските сметки", написа министърът на правосъдието Марко Бушман в социалната платформа X, добавяйки: "Либералната демокрация се защитава на страната на нападнатите и се противопоставя на насилието със закона."

Предложението представлява засилване на усилията на Германия да санкционира Русия. Ако прокурорите успеят, замразените руски средства ще се влеят във федералната хазна на Германия, каза служител, запознат със случая.

Досега Германия предприема действия само за замразяване на средства, държани от санкционирани руски компании и лица. Въпросните 720 милиона евро — които според служителя се държат от дъщерно дружество на Московската фондова борса — бяха замразени, след като Европейският съюз реши през юни 2022 г. да включи институцията в санкциите, наложени поради нахлуването на Москва в Украйна.

Сега зависи от Висшия окръжен съд на Франкфурт да реши дали Германия в крайна сметка може да конфискува парите. Съдебното производство вероятно ще се проточи.

Конфискуването на замразени руски пари не е без международен правен прецедент. През май главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обяви първото прехвърляне на конфискувани руски активи за използване в Украйна. Този месец Европейската комисия представи план за използване на руски активи, замразени в ЕС, за да помогне за възстановяването на Украйна, въпреки че по-широко съгласие по този план в никакъв случай не е гарантирано.

ЕК работи върху използването на руски активи за Украйна

ЕК работи върху използването на руски активи за Украйна

Но все още се уточняват детайли, каза фон дер Лайен

Прокуратурата заяви, че е успяла да започне наказателна процедура за изземване на парите, тъй като "неизвестни лица, отговорни за руската финансова институция", са се опитали да изтеглят 720 милиона евро, след като са били замразени, акт, който би представлявал нарушение на германския закон.

Съобщението дойде точно когато германският кабинет се събра в сряда, за да придвижи напред с нов бюджет за 2024 г. , който налага болезнени съкращения в различни области. 

Ходът на прокурора да конфискува 720 милиона евро не е свързан с бюджетната криза. Искането всъщност е подадено на 7 юли, но е оповестено едва в сряда поради закъснения в намирането на адвокат за руската институция, според служител, запознат със случая.

Говорител на германското правителство каза в сряда, че правителството няма планове какво да прави със 720 милиона евро, ако искането на прокурора бъде успешно.

Украйна скоро няма да получи помощ от замразените руски активи в ЕС

Украйна скоро няма да получи помощ от замразените руски активи в ЕС

Резервите на Франция, Германия и Белгия изключват бързо споразумение по въпроса