Главният прокурор на САЩ  нареди първата част от конфискуваните от Вашингтон активи на руския "православен олигарх" Константин Малофеев да бъдат използвани за възстановяване на Украйна, съобщава BBC.

Миналата година Министерството на правосъдието на САЩ обвини Малофеев в нарушаване на режима на санкции, наложени срещу Русия след нахлуването й в Украйна. По-специално, американските власти смятат, че бизнесменът е финансирал пропагандата на сепаратизма в анексирания от Москва Крим. Тогава Гарланд обяви конфискацията на "милиони долари в сметки на американски финансови институции, свързани с нарушения на санкциите от страна на Малофеев".

През февруари тази година Гарланд одобри използването на конфискувани средства за възстановяване на Украйна.

Агенция АФП съобщава, позовавайки се на изявлението на Гарланд, че 5,4 милиона долара, конфискувани от Малофеев, са били преведени на Държавния департамент на САЩ за "поправяне на щетите от несправедливата руска война".

Собственикът на телевизионния канал Царград Константин Малофеев е под санкциите на САЩ от 2014 г. Украйна, страните от ЕС, САЩ и Канада подозират Малофеев в съучастие в анексирането на Крим и разпалване на въоръжен конфликт в Източна Украйна.

Самият той отрича тези обвинения и настоява, че се е занимавал само с хуманитарна помощ за Крим и югоизточната част на Украйна. В интервю за BBC той каза, че наистина би могъл да играе важна роля - но само в духовен смисъл.

Бог, църква, цар: Светът на руския олигарх Малофеев и неговите западни съратници

Бог, църква, цар: Светът на руския олигарх Малофеев и неговите западни съратници

Интересите на приятеля на Путин от България и Гърция, до Африка и Крим, разкриват обхвата на идеологическите намерения

Самият Константин Малофеев е с наложена забрана да влиза в България от 2019 г., когато бе санкциониран в рамките на разследването за шпионаж в полза на Руската федерация и прокарване на влияние срещу Николай Малинов. 

Тогава бе наложена забрана да влиза в страната за 10 години и за Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания, който стана особено известен, когато се разбра за срещата му с лидера на БСП Корнелия Нинова по повод съгласуване на номинацията на Румен Радев през 2016 г.