Близо година след анексирането на Крим през 2014 г., американски телевизионен директор на новини и бивш служител на Fox News информира Константин Малофеев, негов шеф руски олигарх, за брифинг на борда на нова руска телевизия, пише France 24.

Политиката за новини на борда, пише бившият директор на Fox News Джак Ханик, има за цел "да приложи вашата визия и да ви предостави информация, за да вземете решения... Вие сте основател и главен архитект на проекта. Ние, като членове на борда, носим отговорността да насочваме персонала да изпълнява вашите инструкции."

Твърденията, направени в обвинителен акт от 21 страници в съда в Ню Йорк, обвиняват базирания в Москва бизнесмен Малофеев в нарушаване на санкциите на САЩ в първото наказателно производство срещу руски олигарх след началото на инвазията в Украйна на 24 февруари.

Малофеев, инвеститор и пламенен поддръжник на руския президент Владимир Путин, е обвинен, че се е опитал да използва 10 милиона долара от замразени американски активи с помощта на своя американски служител Ханик, опитен изпълнителен директор на телевизионни новини и поддръжник на Доналд Тръмп.

Обвинителният акт предоставя подробен разказ за това как Малофеев, руски националист и основател на православния новинарски канал Царград, се е опитал да избегне санкциите на САЩ.

Малофеев беше санкциониран от Министерството на финансите на САЩ през 2014 г. за финансиране на руснаци, насърчаващи сепаратизма в Крим. Въпреки че санкциите му забраняват да прави бизнес с американски граждани, прокурорите твърдят, че Малофеев е избегнал тези ограничения, като е наел Ханик да работи за него в мрежи в Русия и Гърция и е привлякъл помощта на американския гражданин в опит да придобие телевизия в България.

Всичко това бе част от усилията за разпространение на проруска пропаганда в цяла Европа, според Министерството на правосъдието на САЩ.

В сряда, заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако предупреди, че "се наблюдава всяка яхта и самолет. Ние гледаме на всяко произведение на изкуството и недвижим имот, закупено с мръсни пари и на всеки биткойн портфейл, пълен с приходи от кражби и други престъпления."

Ханик, режисьор на високо ниво, който помогна за стартирането на Fox News, бе арестуван в Лондон миналия месец и чака процедура за екстрадиция.

Русия изпозлва православното християнство

Ако Ханик, както се твърди в обвинението на САЩ, е бил готов да "приложи визията" на своя руски работодател в телевизията, където е бил нает, това е защото бившият директор на Fox News е идеологически в синхрон с консервативната философия на Малофеев.

В нощта на победата на Тръмп на изборите през 2016 г. Ханик бе в Москва, присъствайки на прорепубликанско соаре, където организаторите показаха огромен портрет на победилия кандидат за президент на САЩ, според американското списание Rolling Stone.

В интервю по време на събитието, което бе публикувано в YouTube, Ханик обясни, че "Америка е основана на християнски принципи и сега Америка се отдалечава от християнството". Седейки до новия портрет на Тръмп - обект на няколко дела за сексуално неправомерно поведение - Ханик отбеляза, че "Америка губеше моралната си сърцевина ... Сега Русия, от друга страна, прегръща православното християнство".

Инвестиционен банкер, който казва, че е "намерил Бог" по време на университетските си години, Малофеев се описва като набожен православен християнин в страна, която при Путин скочи от комунизма към църквата, с Кремъл и Московската патриаршия, работещи в ревизионистка синергия.

Като основател на частна инвестиционна компания Marshall Capital Partners, Малофеев използва религиозните си контакти, за да увеличи богатството си, инвестирайки в руския телекомуникационен гигант "Ростелеком", докато неговият колега православен приятел Игор Щеголев бе министър на телекомуникациите, според Financial Times.

През 2015 г., когато стартира телевизия Царград - с експертизата на Fox News на Ханик - новата руска православна телевизия също започна да излъчва ежедневно по Спас, религиозен канал, управляван от църквата.

От Москва до Атина и България със сертификат за акции

Именно след успешното стартиране на руската телевизионна мрежа Малофеев възлага на Ханик задачата да създаде телевизионна станция в Гърция и да придобие български новинарски канал. В обвинителния акт на САЩ се твърди, че двамата са обмисляли как незаконно да прехвърлят замразените 10 милиона долара на Малофеев в инвестиционна банка в Тексас на бизнес партньор в Гърция в нарушение на санкциите, които бяха приети малко след анексирането на Крим през 2014 г.

Малофеев отрече обвиненията в телефонно интервю за Financial Times от Русия по-рано тази седмица, като настоя, че не е имал активи в САЩ от 2014 г. и отхвърли съдебния иск срещу него като "комичен".

Американските прокурори обаче твърдят, че сертификатът за средствата на Малофеев - който е бил достъпен чрез подставена компания на Сейшелите - е бил с измамна задна дата, за да изглежда, че е минал през юни 2014 г., преди налагането на санкциите.

Обвинителният акт съдържа подробности за пътуването на Ханик през 2015 г. от Москва до Атина, когато американският гражданин физически носи сертификата за акции и прехвърля средствата на гръцки сътрудник на цена от само 1 долар.

Делото срещу Ханик все още е висящо.

"Божията воля" в Крим

В допълнение към заявената твърда православна християнска вяра, Малофеев е самопризнал се роялист, който разглежда Крим като присъща част от Руската империя, която Путин, в ролята му на Цар 2.0, се стреми да преоткрие.

Ангажиментът на Малофеев с Крим, полуостров, исторически контролиран от различни империи, се обвива в мистика.

По собствените му думи връзката била фиксирана с чудо. Разказът започва през януари 2014 г., месеци преди руските войници да се появят в Крим, когато Малофеев пътува с руския патриарх, вземайки древни християнски реликви на обиколка из Русия.

Крим, според руския олигарх, не е бил в дневния ред за пътуване. Но когато спрели в столицата на Крим Севастопол, около 100 000 души - една трета от местното население - се събрали да се помолят с мощите. "Това бе една молитва от всички хора: Севастопол отново да бъде част от Русия. Божията воля", каза Малофеев пред Financial Times в интервю през юли 2014 г.

Когато Крим наистина стана част от Русия - с анексия, непризната от международната общност, "богобоязливият" Малофеев веднага бе включен в списъка със санкции на САЩ и ЕС.

Исторически тематичен парк в Крим

Но санкциите на ЕС не попречиха на негов колега консервативен французин да се стреми да прави бизнес с Малофеев.

Да влезе Филип дьо Вилиерс - евроскептичен френски политик и бизнесмен, който е и основател на Puy du Fou, популярен исторически тематичен парк в региона Вандея в Западна Франция. У Дьо Вилиерс, аристократ, католик, роялист с бизнес нюх, Малофеев - "ултраправославният" монархист олигарх - намери идеално идеологическо съвпадение.

През август 2014 г., само седмици след като ЕС наложи санкции на Малафеев, дьо Вилиерс обяви сделка с руския олигарх за изграждане на исторически тематичен парк в новоанексирания Крим.

Съобщението дойде по време на пътуването на Дьо Вилиерс в Русия, където френският политик-бизнесмен-аристократ-роялист се срещна с Путин в двореца Ливадия, лятната резиденция на руските царе в кримския курортен град Ялта. Ден след неговата "незабравима" среща, Дьо Вилиерс звучи развълнуван като фен. "Какъв държавник", избухна френският политик-бизнесмен-аристократ-роялист в публикация в Twitter, включваща снимка от срещата.

Дьо Вилиерс - двукратна, но дългогодишна надежда за президент на Франция - произхожда от аристократично семейство Le Jolis de Villiers de Saintignon. Семейството има военно наследство - брат му генерал Пиер дьо Вилиерс е бивш шеф на френския щаб на отбраната.

Справят се доста добре и в бизнеса.

Тематичният парк Puy du Fou във Вандея включва множество исторически шоута, вариращи от древна франкска съпротива срещу Римската империя, десант на викинги и средновековни рицари. Някои историци нарекоха парка "Puy du Faux" (Puy of Fakes), критикувайки историческите грешки и "реакционна, ултра-католическа" визия за измислен свят. Въпреки това паркът е популярна дестинация и е вторият най-посещаван тематичен парк във Франция след Дисниленд.

Дьо Вилиерс притежава и местна радиостанция Alouette Radio.

Край на плана за тематичен парк, но се зараждат монархическите мечти

За руски олигарх, търсещ славата на отминалите империи и оглавяващ телевизионна станция на име Царград, бизнес сделка с френски политик-бизнесмен-аристократ-роялист и ръководител на исторически тематичен парк бе брак като в ревизионистки рай.

Обявявайки сделката в руската столица през август 2014 г., подкрепяната от Москва администрация на Крим заяви, че Дьо Вилиерс, Малофеев и Сергей Аксьонов, ръководител на кримското правителство, са подписали меморандум за разбирателство, съгласно който компанията на Дьо Вилиерс Puy du Fou International и Малофеев ще инвестира най-малко 4 милиарда рубли (110 милиона долара) в Кримския парк. Новият проект бе наречен Puy du Fou Tsargrad.

Перспективата за нарушаване на санкциите на ЕС в анексиран терен не обезсърчи Дьо Вилиерс, който заяви: "Санкциите са акт на война. Сътрудничеството е акт на мир. Ние дойдохме, за да извършим акт на мир", в прессъобщение от 2014 г. "Нашият проект ще популяризира историята на Крим като дълга част от историята на Русия", добави той.

Някога основен консерватор, Дьо Вилиерс основава вече несъществуваща евроскептична политическа партия и прави две неуспешни кандидатури за френския президент през 1995 и 2007 г. Оттогава той се придвижи по-надясно, говори срещу исляма във Франция и в момента подкрепя крайнодесния кандидат Ерик Земур в надпреварата за президент на Франция през 2022 г.

Въпреки отхвърлянето на санкциите на ЕС от страна на Дьо Вилиерс, мечтата за тематичния парк Крим в крайна сметка не успя да се осъществи.

Експерти отхвърлиха сделката от самото й начало, като чуждестранен адвокат в Москва каза пред Financial Times, че "няма начин" планираният тематичен парк да продължи под санкциите на ЕС. Тъй като споразумението бе просто меморандум за разбирателство, без доказателства за финансови транзакции, адвокатът обясни, че Дьо Вилиерс все още може да не е изправен пред правни последици. "Това е просто гигантски PR трик", обяснява той.

Експерт по Русия, интервюиран през 2014 г. от френския всекидневник Ouest France, обясни, че санкциите по това време са насочени към руснаците да правят бизнес в Европа, но не и към европейския бизнес или износът за Русия. "Законно е, но се гледа много лошо в настоящия контекст да се търгува с Русия", обясни Жан Джеронимо.

В интервю за френския уебсайт Capital от 2019 г., синът на Дьо Вилиерс и артистичният директор на Puy du Fou Никола дьо Вилиерс потвърди, че плановете на баща му за Крим са се провалили. "Президентът Путин си представи Puy du Fou в Крим, но икономическите санкции срещу Русия ни пречат да обмислим подобен проект", каза по-младият Дьо Вилиерс, добавяйки, че международните проекти на групата в Испания и Китай вече държат групата "доста заета. "Няма въпрос да отхапваме повече, отколкото можем да дъвчем", каза той.

Войната в Украйна, която доведе до затягане на санкциите, изглежда е спряла визията на Малофеев за насърчаване на неговите крайно десни, ултраконсервативни християнски ценности от двете страни на Атлантика. Това също предизвика проверка на връзките между френските крайнодесни, включително кандидатката за президент Марин Льо Пен и Путин.

Международните начинания на Малофеев може да са в застой, но олигархът все още има големи планове за родната си Русия. В интервю за New York Times от 2019 г., Малофеев приветства хода на Путин да си даде два допълнителни шестгодишни мандата, след като настоящият му мандат изтичаше през 2024 г.

Приветствайки перспективата Путин да остане на власт до 2036 г., Малофеев каза, че Русия сега има "квазимонархия", което според него е "изключително добро нещо".

Но 47-годишният олигарх гледа по-далече в бъдещето - "Това не е краят", каза Малофеев. "Въвеждането на конституционна монархия в обозримо бъдеще - например след управлението на Путин през 2036 г. - става реалистично".