Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро задържането от страна на Турция на шестима правозащитници, включително един германски, и обеща да работи за неговото освобождаване, съобщава "Ройтерс".

Един от арестуваните по подозрение за принадлежност към терористична организация е директорът на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" за Турция Идил Есер. "Амнести" обявиха в тази връзка, че истината и справедливостта са станали "напълно непознати".

Турция закопча правозащитници, включително шефа на "Амнести" за страната

Турция закопча правозащитници, включително шефа на "Амнести" за страната

Включително инструктори от Германия и Швеция

Есер, германецът Петер Щойдтнер и осем други правозащитници бяха арестувани този месец, докато присъстваха на семинар по цифрова сигурност край Истанбул.

Турски прокурор поиска от съда в понеделник да удължи мярката им за задържане в очакване на съдебен процес по подозрение за връзки с мрежата на ислямския духовник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за организатор на неуспешния пуч през миналата година. Съдът постанови освобождаването на четирима от 10-те задържани.

По думите на Меркел, случаят бил още един пример за невинни хора, "хванати в колелетата на съдебната система".

Тя заяви, че арестът на Щойдтнер бил абсолютно неоправдан.

"Декларираме солидарността си с него и с всички останали арестувани... германското правителство ще стори всичко, което може, на всички нива, да осигури освобождаването му", зарече се Меркел.

Коментарите на канцлерката вероятно допълнително ще обтегнат отношенията между Берлин и Анкара.

"Много е обезпокоително, че тези, които се борят за защита на човешките права и помагат на другите, са в затвора. Това е много лош знак как се развиват нещата в Турция", коментира от своя страна Мари Лукас, която е представител на "Амнести".