Турската полиция е арестувала осем водещи правозащитници, включително директора на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" за Турция Идил Есер в Истанбул, съобщават световните медии.

Двама инструктори - от Германия и Швеция - също са били арестувани при нахълтване на полиция по време на семинар по цифрова сигурност, провеждан от "Амнести" в хотел в Бююкада.

Полицейската акция беше "очевидно без причина", обявиха от "Амнести интернешънъл".

Полицията задържа повече от 50 хил. души след опита за преврат през миналата година.

Полицейската акция е "гротескна злоупотреба с власт и подчертава несигурното положение, пред което са изправени защитниците на правата на човека в страната", подчерта Салил Шети, който е генерален секретар на "Амнести".

"Идил Есер и задържаните с нея трябва незабавно и безусловно да бъдат освободени", настоя той.

Извънредното положение в Турция остава, като то беше наложено от президента Реджеп Тайип Ердоган, след като турски офицери се опитаха да го свалят от власт на 15 юли 2016 г.

Репресиите след преврата засегнаха десетки хиляди държавни служители, обвинени, че подкрепят живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен.

Шефът на "Амнести" за Турция Танер Кълъч също е в полицейски арест. Той беше арестуван на 6 юни заедно с 22-ма адвокати и беше обвинен в членство в "терористична" организация. "Амнести" определиха обвиненията за "безпочвени".