Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Германия се била превърнала в убежище за терористи и ще бъде "съдена от историята", обвинявайки я, че не е изкоренила привържениците на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за организирането на неуспешния военен преврат през юли, съобщава "Ройтерс".

Ердоган заяви, че Германия отдавна подслонявала екстремисти от Кюрдската работническа партия (ПКК), която води бунт от три десетилетия за кюрдска автономия, както и от крайнолявата формация DHKP-C, която извърши въоръжени нападения в Турция.

"Ние сме разтревожени, че Германия, която е защитавала ПКК и DHKP-C в продължение на години, се превърна в задния двор на гюленистката терористична организация", изтъкна Ердоган.

"Ние нямаме никакви очаквания от Германия, но вие ще бъдете съдени от историята за насърчаването на тероризма... Германия се превърна във важно убежище за терористи", коментира турският президент по време на събитие в двореца си в турската столица Анкара.

Анкара отстрани от длъжност или уволни повече от 110 хил. заподозрени последователи на Гюлен от държавната администрация, силите за сигурност и други институции в репресиите след преврата. Гюлен отрече участие в пуча.

Германският правосъден министър Хайко Маас заяви пред журналисти във вторник, че той не иска да отсъжда дали гюленисткото движение е политическо по своя характер или не. Той също така отбеляза, че Берлин няма да екстрадира заподозрени, ако към тях бъдат повдигани политически обвинения.

Ердоган от своя страна подчерта, че бил обезпокоен от нежеланието на Германия и предупреди, че "заплахата от тероризъм ще се върне и удари Германия като бумеранг".