В петък Германия официално се присъедини към ръководеното от САЩ Командване на ООН (UNC) в Южна Корея - група нации, които охраняват границата със Северна Корея и са се ангажирали да помагат за защитата на Юга в случай на война, предава "Ройтерс".

Германия е 18-ата държава, която се присъединява към командването, и първата, откакто Италия беше възстановена през 2013 г.

Ходът е "ясен знак" за ангажимента на Берлин за мира и сигурността в Индо-Тихоокеанския регион, каза германският министър на отбраната Борис Писториус на церемония в главния военен щаб на САЩ в Пьонгтаек, южно от Сеул.

"Издигаме нашия ангажимент на по-постоянно ниво", каза той.

Като част от UNC Германия ще сподели отговорността за защитата на границата на Юг със Северна Корея, каза той.

"Ходът представлява необходимостта да покажем единство и да застанем твърдо срещу онези, които атакуват нашия общ ред", каза Писториус, добавяйки, че това е доказателство за мнението на Германия, че европейската и индо-тихоокеанската сигурност са тясно свързани.

Генералът от американската армия Пол ЛаКамера, командир на UNC и силите на Съединените щати в Корея, каза, че добавянето на Германия ще разнообрази перспективите и капацитета, с които разполага UNC.

КНДР се закани да унищожи враговете при заповед на Ким чен Ун

КНДР се закани да унищожи враговете при заповед на Ким чен Ун

Предупредение към Юга и САЩ