Северна Корея обеща да "унищожи напълно" враговете си САЩ и Южна Корея  в случай на война, когато лидерът Ким Чен Ун даде заповед, съобщава "Ройтерс".

Висши военни служители, включително полковник от армията Ри Ун Рион и лейтенант-командир на флота Ю Кьон Сон, са направили коментаритена среща на 27 юли, на която е присъствал Ким, за да отпразнуват 71-ата годишнина от примирието в Корейската война.

Северна Корея и САЩ нямат дипломатически връзки и преговорите за намаляване на напрежението и ядреното разоръжаване на Северна Корея са в застой от 2019 г. Държавните медии на Северна Корея наскоро заявиха, че не очакват това да се промени, независимо кой е следващият избран в Белия дом.

Докато обвиняваха САЩ и Южна Корея, че са "упорити в провокирането на ядрена война", военните служители обещаха да засилят военната ефективност, за да организират "смазваща атака срещу врага по всяко време и без забавяне и да ги унищожат напълно, след като уважаваният върховен главнокомандващ Ким Чен Ун дава заповед".

Десета пратка боклук получи от КНДР Южна Корея

Десета пратка боклук получи от КНДР Южна Корея

В отговор Сеул засили пропагандната си кампания

Припомняме, че по-рано тази седмиця Северна Корея отново пусна балони, вероятно носещи боклук, към Южна Корея. Това се случи дни, след като армията на Юга засили пропагандните излъчвания срещу Пхенян, казаха официални лица в Сеул.

Севернокорейски войници инсталират мини и други прегради и създават пустош по границата с Южна Корея от месеци, въпреки инциденти и жертви, съобщиха южнокорейските военни в сряда. Това заявиха по-рано тази седмица от Съвместното командване на началник-щабовете.

Северна Корея подписа споразумение за примирие със САЩ и Китай на 27 юли 1953 г., слагайки край на военните действия в тригодишната война. Американски генерали подписаха споразумението, представлявайки силите на ООН, които подкрепиха Южна Корея.

Северна Корея нарича 27 юли "Ден на победата", докато Южна Корея не отбелязва деня с големи събития.

Враждебните действия приключиха с примирие, а не с договор, което означава, че двете страни технически все още са във война.

КНДР осъди декларацията на НАТО и обяви САЩ за заплаха за световния мир

КНДР осъди декларацията на НАТО и обяви САЩ за заплаха за световния мир

Лидерите на НАТО подчертаха обещанието за членство на Украйна и заеха по-твърда позиция относно съюзниците на Русия