Южна Корея ще се сблъска с "опустошителни последици" за пускането на листовки срещу Пхенян над Северна Корея.

Това съобщава във вторник "Ройтерс", като цитира Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Ким каза, че Пхенян може да отговори по различен начин, ако продължи, без да дава подробности.

"Ситуацията изглежда, че става неприемлива. Отново ви отправям строго предупреждение, каза тя в изявление, предадено от KCNA. Ще се сблъскате с опустошителни и ужасни последствия."

Припомняме, че най-малко 29 големи балона, носещи листовки против Пхенян от Южна Корея, бяха открити около Северна Корея, което предизвика блокада в районите и причини неудобство на жителите, каза Ким.

Напрежението избухна миналия месец, след като Северна Корея изпрати хиляди балони, съдържащи боклук, на юг в знак на протест срещу кампанията на севернокорейски дезертьори и активисти в юга, които от години изпращат колети с помощ и листовки, критикуващи режима на Ким през силно укрепената граница.

Активисти от Южна Корея върнаха "жеста" с балоните на КНДР

Активисти от Южна Корея върнаха "жеста" с балоните на КНДР

Те изпратиха през границата 200 000 листовки с критики срещу лидера Ким Чен-ун

Ким Йо Чен определи миналата седмица като непростима и явна провокация неотдавнашните военни учения на Южна Корея близо до границата.

По думите ѝ, Югът създава напрежение на Корейския полуостров, за да отклони общественото внимание от лошото си представяне във вътрешната политика. Тя цитира онлайн петиция, призоваваща за импийчмънт на президента, която към момента бе събрала повече от 1 милион подписа.

Ким каза, че в случай че Северна Корея прецени, че собственият ѝ суверенитет е нарушен, нейните въоръжени сили незабавно ще изпълнят мисията и задълженията си според конституцията си.

Южнокорейските военни подновиха артилерийски учения с бойна стрелба близо до западната морска граница в края на юни, за първи път от 2018 г.

Миналия месец Южна Корея заяви, че ще прекрати военното споразумение, подписано със Северна Корея през 2018 г., насочено към облекчаване на напрежението, в знак на протест срещу изстрелването на балони с боклук на Северна Корея към Юга.

Пхенян изстреля и серия ракети по време на тестове.