Активистка група в Южна Корея изпрати балони в КНДР, носещи листовки с критики срещу лидера Ким Чен-ун, съобщава "Ройтерс".

Това се случва само дни след като Пхенян изпрати хиляди балони с боклук към Юга през границата.

Парк Санг-хак, дезертьор, избягал от Северна Корея през 2000 г., заяви, че неговата група - "Борци за свободна Северна Корея", е изпратила десет балона от граничния град Почеон с 200 000 листовки, 5 000 USB памети с K-pop видеоклипове и 2000 банкноти по един долар.

Севернокорейски дезертьори и активисти в Южна Корея от десетилетия пускат балони с листовки срещу режима в Пхенян и колети с помощ през силно укрепената граница.

КНДР изпрати над 120 балона с боклук и екскременти към Южна Корея
Обновена

КНДР изпрати над 120 балона с боклук и екскременти към Южна Корея

Югът предупреди жителите си край границата да бъдат нащрек

Последната кампания на Парк се проведе, след като наскоро Северна Корея обяви, че е изпратила 3500 балона с 15 тона боклук към южната си съседка. Балоните, в някои случаи носещи и екскременти, предизвикаха напрежение в граничните градове и накараха Сеул да прекрати междукорейското военно споразумение от 2018 г., както и да поднови военните действия около границата.

На кадри, предоставени от Парк, се вижда листовка със снимка на Ким и сестра му с бележка, която гласи: "Врагът на народа Ким Чен-ун изпрати мръсотия и боклук на народа на Република Корея, но ние, дезертьорите, изпращаме истина и любов на нашите севернокорейски сънародници", използвайки официалното име на Юга.

"Ким Чен-ун нанесе най-лошата обида и унижение на 50 милиона от нашите хора", посочват от групата, имайки предвид балоните с боклук. Те обещаха да продължат да изпраща листовки, докато Ким не се извини.

Севернокорейски балон с боклук кацна на върха на японското посолство в Сеул

Севернокорейски балон с боклук кацна на върха на японското посолство в Сеул

Найлонови торби с боклук и други отпадъци закачени за балони, започнаха да пристигат в Южна Корея в края на 28 май

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол, в днешната си реч в Деня на паметта, потвърди обещанието си да изгради мир чрез сила, което според него ще помогне за преобразяването на Севера, възстановяването на свободата и човешките права на народите и в крайна сметка ще постигне обединение.

Двете Кореи все още са във война, след като конфликтът им от 1950-53 г. приключи с примирие, а не с мирен договор. Северът отдавна заклейми дезертьорите като "човешка измет".

Правителството на Южна Корея вчера съобщи, че следи проблема с изпращането на листовки през границата, но уточни, че тази практика е защитена от решение за свободата на словото.