Армията на Южна Корея ще възобнови всички военни действия по демаркационната линия, разделяща двете Кореи, съобщава "Ройтерс".

До този ход се стигна след прекратяването на междукорейското военно споразумение.

Отмяната на военното споразумение със Севера, която президентът Юн Сук-йол одобри по-рано днес, е в отговор на решението на Северна Корея да изпрати стотици балони с боклук през границата.

"Южнокорейската армия дава да се разбере, че ще предприеме всички необходими мерки, за да защити живота и безопасността на своя народ в отговор на провокациите на Северна Корея", заяви представител на Министерството на отбраната на извънреден брифинг.

Северна Корея застрашително предефинира отношенията си с Юга

Северна Корея застрашително предефинира отношенията си с Юга

Ключов пленум на управляващата партия в Пхенян

Мащабното изпращане на балони с боклук "сериозно застраши безопасността на нашия народ и причини материални щети", добави служителят.

Съгласно военното споразумение двете страни се съгласиха да "преустановят напълно всички враждебни действия една срещу друга", които са източник на военно напрежение и конфликт, чрез мерки като прекратяване на военните учения на двете страни близо до границата.

Това беше най-същественото споразумение, сключено след месеци на исторически срещи на върха между двете Кореи през 2018 г. То обаче беше почти отменено, когато миналата година Пхенян обяви, че вече не е обвързан от нея.

Оттогава Северът е разположил войски и оръжия на охранителни постове близо до военната граница.

Около 50 севернокорейци са били забелязани днес да издигат ограда, простираща се на няколкостотин метра, която води до охранителен пост, разположен на граничен хълм, твърди свидетел.

Южна Корея бие тревога за риск от терористични атаки от КНДР

Южна Корея бие тревога за риск от терористични атаки от КНДР

Сеул повиши нивото на опасност за пет свои посолства и консулства в региона