Северна Корея "най-категорично осъжда" декларацията на неотдавнашната среща на върха на НАТО. Това съобщава в събота "Ройтерс", като цитира изявление на говорител на външното министерство на страната.

Лидерите на страните от НАТО подчертаха обещанието за членство на Украйна и заеха по-твърда позиция относно подкрепата на Китай за Русия в декларация тази седмица на среща на върха във Вашингтон.

"Декларацията от срещата на върха във Вашингтон, изготвена и оповестена публично на 10 юли, доказа, че САЩ и НАТО, сведени до инструмент за нейната конфронтация, са най-сериозната заплаха за глобалния мир и сигурност", се посочва в изявлението.

САЩ и Южна Корея подписаха ядрена стратегия за възпиране на Северна Корея

САЩ и Южна Корея подписаха ядрена стратегия за възпиране на Северна Корея

Насоките формализира разполагането на американски ядрени активи на и около Корейския полуостров

В изявлението се добавя, че действията на САЩ за разширяване на военните блокове със страни от НАТО и азиатски партньори, включително Южна Корея и Япония, са "първопричина за сериозна заплаха за регионалния мир, изключително влошаване на международната среда за сигурност и предизвикване на световна надпревара във въоръжаването". 

Декларацията от срещата на върха призовава Китай да прекрати всякаква материална и политическа подкрепа за военните усилия на Русия. Той също така обвини Иран и Северна Корея, че подхранват войната на Русия в Украйна, като предоставят пряка военна подкрепа на Москва.

Припомняме, че отделно представителите на Южна Корея и Съединените щати в кулоарите на среща на върха на НАТО подписаха насоки за създаване на интегрирана система за разширено възпиране за Корейския полуостров за противодействие на ядрени и военни заплахи от Северна Корея.

Срещата на върха на НАТО осъди сътрудничеството на Беларус, Китай, Северна Корея и Иран с Русия

Срещата на върха на НАТО осъди сътрудничеството на Беларус, Китай, Северна Корея и Иран с Русия

Позиция на Алианса

Ангажиментът на САЩ за възпиране срещу Северна Корея е подкрепен от пълния набор от способности на САЩ, включително ядрени, каза президентът на САЩ Джо Байдън на южнокорейския президент Юн Сук Йол на кулоарите на среща на върха на НАТО в четвъртък.

Двамата лидери също разрешиха насоки за създаване на интегрирана система за разширено възпиране за Корейския полуостров за противодействие на ядрени и военни заплахи от Северна Корея, съобщиха от офиса на Юн.

Северна Корея открито напредна в политиката си за ядрени оръжия, като кодифицира използването им в случай на предполагаема заплаха срещу нейната територия и закрепи напредъка на капацитета за ядрени оръжия в конституцията миналата година.

По-рано тази година той определи Южна Корея като свой "основен враг" и се зарече да унищожи съседа си заради заговор със Съединените щати за водене на война срещу него, в драматичен обрат на мирните предложения, които направиха през 2018 г.

Елитни военни от Северна Корея заминаха на обмен в Русия

Елитни военни от Северна Корея заминаха на обмен в Русия

Целта на посещението не се посочва

В декларация, приета на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, лидерите на съюзниците осъдиха военното сътрудничество на Беларус, Китай, Северна Корея и Иран с Русия.

"Задълбочаващата се политическа и военна интеграция на Русия с Беларус (...) има отрицателни последици за регионалната стабилност и отбраната на алианса", се казва в документа.