Южна Корея възобнови излъчванията с високоговорители, насочени към Северна Корея в неделя, след предупреждение към Пхенян да спре да изпраща балони с боклук през границата. Решението за възобновяване на предаванията, като форма на психологическа война, беше взето след като Северна Корея изпрати около 330 балона с прикачен боклук, от които около 80 преминаха границата, съобщиха южнокорейските военни, цитирани от Ройтерс.

"Мерките, които ще предприемем, могат да бъдат непоносими за режима на Северна Корея, но ще изпратят послание за надежда и светлина към войниците и народа на Севера," заяви Националният съвет за сигурност на Южна Корея.

Южна Корея предупреди Севера, че ще предприеме ответни мерки, които могат да включват пропагандни предавания от огромни високоговорители, разположени на границата. Предаванията започнаха в неделя следобед, като дали те ще продължат зависи от реакцията на Северна Корея, добавиха южнокорейските военни.

По-късно в неделя южнокорейските военни съобщиха, че Северът е изпратил още балони, които могат да достигнат Южна Корея, и предупредиха жителите да не пипат обектите, прикрепени към балоните. Не бяха предоставени допълнителни детайли.

Северна Корея започна да изпраща балони с боклук и тор през границата през май, заявявайки, че това е в отговор на антисевернокорейските листовки, пускани от южнокорейски активисти като част от пропагандна кампания. На 2 юни Северна Корея обяви, че временно ще спре изпращането на балони, тъй като 15 тона боклук вероятно са достатъчни за предаване на посланието. Въпреки това, тя заплаши да възобнови кампанията, ако листовките от Юга продължат, като изпрати сто пъти повече боклук.

Група южнокорейски активисти не се съобразиха с предупреждението и продължиха да изпращат балони със листовки, критикуващи севернокорейския лидер Ким Чен Ун, заедно с USB флашки, съдържащи южнокорейски (K-pop) видеа и драми, и банкноти щатски долари.

Северна Корея често реагира остро на кампаниите с листовки и високоговорителните предавания, като в някои случаи стреля по балоните и високоговорителите. Южна Корея спря предаванията в рамките на споразумение, подписано от лидерите на двете Кореи през 2018 г., но напрежението нарасна, след като Пхенян продължи с разработването на оръжия.

Предаванията на Южна Корея включват световни новини и информация за демократичното и капиталистическо общество, смесени с популярна K-pop музика. Смята се, че звукът се чува на повече от 20 километра в Северна Корея.

Севернокорейски балон с боклук кацна на върха на японското посолство в Сеул

Севернокорейски балон с боклук кацна на върха на японското посолство в Сеул

Найлонови торби с боклук и други отпадъци закачени за балони, започнаха да пристигат в Южна Корея в края на 28 май