Северна Корея ще спре да изпраща балони с боклук през границата с Южна Корея, съобщава "Ройтерс".

Пхенян обаче обеща да възобнови практиката, ако Югът отново изпраща антисевернокорейските листовки.

Южна Корея има достатъчно опит колко неприятно е това и колко усилия изисква събирането на боклука, след като Северна Корея изпрати 15 тона от него с помощта на 3500 балона, каза заместник-министърът на отбраната на Севера Ким Канг Ир в изявление, разпространено от държавните медии.

Южна Корея заяви, че ще предприеме "непоносими" мерки срещу Северна Корея, което може да включва пропаганда от високоговорители, насочени към Севера. Съобщението от кабинета на президента Юн Сук Йол последва заседание на неговия Съвет за национална сигурност.

Съветът осъди балоните и едновременното заглушаване на GPS като "ирационален акт на провокация".

КНДР изпрати още балони с боклук на Юга

КНДР изпрати още балони с боклук на Юга

Това продължава от 29 май насам

Припомняме, че Северна Корея изстреля още балони с боклук към Юга.

Министерството на отбраната на Южна Корея не коментира веднага броя на откритите балони или колко от тях са кацнали в Южна Корея. Военните посъветваха хората да се пазят от падащи предмети и да не ги докосват, а вместо това да докладват за тях на военни или полицейски служби.

В Сеул, столицата, градската управа изпрати текстови съобщения, в които се казва, че неидентифицирани обекти, за които се подозира, че са дошли от Северна Корея, са засечени в небето близо до града и че военните реагират на тях.

По-рано, при предишната пратка, един от около 260 балона с боклук от Северна Корея в петък се приземи на покрива на небостъргач, където се намира японското посолство в Сеул.

Найлонови торби с боклук и други отпадъци закачени за балони, започнаха да пристигат в Южна Корея в края на 28 май.

Министерството на националната отбрана съобщи, че в торбите не са открити човешки екскременти.

Ким Йо Чен, сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и високопоставен служител на управляващата Работническа партия на Корея, каза в изявление, публикувано в нощта на 29 май, че балоните са "подаръци на искреност".

Въздушната кампания се разглежда като отговор на 20-те балона, носещи K-pop видеоклипове и листовки критикуващи Ким Чен Ун, които дезертьорите в Южна Корея пуснаха през границата на 10 май.

КНДР видя шпионски действия на Юга и САЩ до границата си

КНДР видя шпионски действия на Юга и САЩ до границата си

Пхенян заплаши с действия

Говорител на южнокорейското външно министерство на 30 май разкритикува акта като "нецивилизован и абсурден" и призова за незабавно спиране на "поведение на ниско ниво".

Местни медии съобщиха, че един от балоните е паднал близо до сградата на външното министерство.

Югът и Северът технически остават във война, тъй като Корейската война от 1950-1953 г. приключи с примирие, а не с мирен договор. Сеул е твърд съюзник на САЩ, докато Пхенян разработва ракетни и ядрени технологии, които според Сеул и Вашингтон нарушават резолюциите на ООН.