Обтегнатите отношения с Турция биха могли да се подобрят, ако Анкара спре "провокациите". Това обяви Германия, като визира незаконните (от гледна точка на Европейския съюз) турски сондажи за петрол в Средиземно море, информира "Франс прес".

"Що се отнася до сондажите на Турция в Източното Средиземноморие, ние имаме много ясна позиция - международното право трябва да се спазва, тъй че напредък в отношенията между ЕС и Турция е възможен само ако Анкара спре провокациите в Източното Средиземноморие", изтъкна германския външен министър Хайко Маас по време на посещение в Атина.

Турските сондажи край Кипър трябва да спрат, отсече германският първи дипломат.

Армията на Турция пъчи мускули в Средиземно море

Армията на Турция пъчи мускули в Средиземно море

Анадолската агенция нарече игрите "демонстрация на сила"

ЕС е недоволен от незаконното сондиране на Турция за петрол и газ край бреговете на Кипър, както и от действията на Анкара в подкрепа на признатото от ООН правителство в Либия и обвиненията, че правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган ерозира правата и демокрацията в Турция.

Египетският парламент вчера даде зелена светлина за евентуално използване на войски извън границите на страната, ход, за който Маас отбеляза, че може да "ескалира" проблемите.

Налице е също така безпокойство от посоката, която Турция - все още номинално кандидат за присъединяване към ЕС - взе при Ердоган, като решението за превръщането на емблематичната църква "Света София" в Истанбул в джамия е най-новият източник на спорове.

Източното Средиземноморие – новият газов  „Клондайк”?

Източното Средиземноморие – новият газов „Клондайк”?

Завръщането на Русия в източното Средиземноморие е стратегическа цел. Това позволява на Москва да се самопокани на трапезата на великите и да има пряк достъп до всички съществени кризи

Има призиви от някои страни Турция да бъде наказана за някои или всички тези спорове, но ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел, който пътува до Анкара за преговори с турските власти през миналата седмица, подчерта необходимостта от намаляване на напрежението чрез диалог.

Маас също настоя за "важността" да се поддържат отворени каналите за диалог с Турция, "стратегически важна" страна по отношение на НАТО и миграцията.

Германия, която пое ротационното шестмесечно председателство на Европейския съвет на 1 юли, също поставя миграцията високо в дневния си ред.

"Искаме общ европейски отговор по въпроса за миграцията", изтъкна германският външен министър.

Турция, която приютява близо 4 млн. сирийски бежанци на своя територия, обвинява ЕС, че не спазва всички свои ангажименти съгласно спорното споразумение от 2016 г. за борба с трафика на хора в замяна на финансова помощ.

През февруари Ердоган обяви отварянето на границата с Гърция, което предизвика стичането на десетки хиляди бежанци на границата.

Кипър обвини Турция в кражба на данни за сондиране на средиземноморска газ

Кипър обвини Турция в кражба на данни за сондиране на средиземноморска газ

Така успява да изпрати кораб до конкретно място, избрано от компаниите Eni и Total