Германия вече смята Русия не за партньор, а за съперник, пише ТАСС.

Това става ясно от предстоящите промени в т.нар. "Бялата книга" на правителството в Берлин" - първи от 2006 г. насам документ, който формулира политиката по национална сигурност.

Документът е от военното министерство, а корекции в него са направили останалите силови структури. Той трябва да бъде представен за одобрение на правителството на Ангела Меркел до началото на лятната ваканция.

Русия фигурира в списъка с десетте най-сериозни заплахи за Германия, която, по мнението на настоящото правителство, вече не е партньор, а съперник.

Русия поставя под въпрос създадения след Студената война европейски ред и размива границата между войната и мира, цитира Die Welt констатации от Бялата книга.

"Москва налага интересите си със силови методи и самоволно променя гарантираните от международното право граници. Затова тя представлява заплаха за световния ред в Европа, създаден след края на Студената война", се казва в доклада.

Отбелязано е също, че Кремъл обръща гръб на Запада, укрепва стратегическото съперничество и увеличава военната си дейност край външните граници на ЕС. Особено безпокойство предизвиква използването на цифрови комуникации за влияние върху общественото мнение - от неофициален контрол върху дискусии в социалните мрежи до манипулиране на информациите в новините.

Всичко това може да има сериозни последици за Германия, смятат представителите на силовите ведомства. По тази причина ако курсът на Германия не бъде променен из основи, в обозримо бъдеще Русия ще представлява предизвикателство за сигурността на страната.

Бялата книга посочва като заплаха №1 за Германия международния тероризъм.
„Германия е враг и цел за извършване на атаки за ислямистите, а рискът се увеличава с възвръщането на чуждестранни бойци от Сирия и Ирак."
Документът предполага възможност Германия да бъде подложена не само на кибератаки, но и на използване на химическо и биологично оръжие, а също и на радиоактивни субстанции.