Германският парламент (Бундестагът) одобри започването на военна операция срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) в Сирия, съобщават световните информационни агенции.

Инициативата беше подкрепена от 445 германски депутати, докато 146 гласуваха против стартирането на кампанията срещу ДАЕШ, седем бундесдепутати са се въздържали.

Решението сега трябва да бъде одобрено от горната камара на парламента – Бундесрата, който се състои от представители на 16-те федерални провинции, съставляващи Германия.

Германската кампания срещу ДАЕШ е планирана първоначално до 31 декември 2016 г. включително, като ще струва на германците приблизително 134 млн. евро и включва до 1200 военнослужещи.

Германия планира да изпрати до шест разузнавателни самолета „Торнадо” в Сирия и фрегата в подкрепа на френския самолетоносач „Шарл дьо Гол”, разположен в източната част на Средиземно море. Ходът вече беше подкрепен от правителството на канцлера Ангела Меркел.

След Втората световна война Германия прие Конституция, която забранява участието във войни на чужда територия, следователно Берлин не може да извършва въздушни удари. Това е причината, поради която германското участие се очаква да бъде ограничено до подкрепа и разузнаване.

Като член на водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ, Берлин досега предоставяше логистична и техническа помощ на международния алианс, въздържайки се от участие във въздушните удари на коалицията.