Германия ще удължи временния контрол на границата си с Австрия за шест месеца заради опасения, че външните граници на Европейския съюз не са достатъчно защитени. Това обявиха от германското вътрешно министерство, цитирани от "Ройтерс".

Германия е координирала решението с Австрия, Дания, Швеция и Норвегия, уточни говорителката на министерството. Датското правителство направи подобно изявление по-рано днес, като се позова на заплахата от тероризъм.

Терористична заплаха удължи контрола по границата на Дания с Германия

Терористична заплаха удължи контрола по границата на Дания с Германия

Проверките са удължени с 6 месеца

Германия и други страни от Шенгенското пространство, което по принцип е зона за свободно движение, въведоха извънреден граничен контрол през 2015 г., след като повече от 1 млн. бежанци и мигранти влязоха в Европа.

Удължаването, което влиза в сила през декември, ще запази граничния контрол в сила до 11 май 2019 г.

"Целта все още е да се върнем към свободно пътуване в рамките на ЕС, но условията за това все още не са налице, като много мигранти продължават да влизат незаконно в страната", коментира говорителката на германското вътрешно министерство.

Тя отхвърли каквото и да е предположение, че удължаването умишлено е било обявено на обществеността два дни преди ключовите избори в германската провинция Бавария, където Християнсоциалният съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер - сестринската партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел - се насочва към най-слабото си представяне от повече от 60 години.

ХСС искат да бъдат възприемани като твърдолинейни спрямо имиграцията, за да се противопоставят на възхода на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която се очаква де влезе в парламента на Бавария за първи път.