Германия хвърли върху Русия вината за мигрантската криза, създадена от Беларус.  Това заяви германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, като отбеляза, че това е не само негово мнение, но и на цялото германско правителство, съобщи Bild.

Като отбеляза, че организирани и поне подкрепяни на държавно ниво дейности за транспортиране на нелегални мигранти се извършват през територията на Беларус, Зеехофер добави, че всички сме убедени, че ключът към решаването на проблема се крие в Москва.

Германският министър изтъкна, че беларуските власти не могат "да направят нищо, без поне да информират Москва и да получат нейното одобрение".

Зеехофер нарече организираната от държавата мигрантска вълна през Беларус "хибридна война". Според него Москва все повече се фокусира върху конфликтите, а не върху тяхното разрешаване.

Германия изключва затварянето на границата с Полша за ограничаване на мигрантския поток от Беларус

Германия изключва затварянето на границата с Полша за ограничаване на мигрантския поток от Беларус

Приветства крутите мерки на Полша срещу мигрантите

Що се отнася до Германия, тя не планира да затваря границите си с Полша, каза Зеехофер.

Германската федерална полиция съобщи, че от август броят на хората, които незаконно влизат в страната от Полша от Беларус, е достигнал 4300. Докато от януари до юли има само 26 такива лица. Броят на молбите за убежище в Германия от януари до септември вече е достигнал 80 000, в сравнение с повече от 76 000 за цялата 2020 година.

Вчера стана ясно, че Германия няма планове да затваря границата си с Полша, въпреки рязкото увеличение на мигрантите, пристигащи през Беларус, дори след като съседите на ЕС обсъждат контрамерки.

Нарастването на броя на хората, преминаващи нелегално през източната граница на ЕС с Беларус, създаде големи напрежения върху страните членки, които не са свикнали да се справят с мащабни пристигания.

Полша предизвика критики заради твърдата си позиция, в която граничарите изтласкват мигрантите обратно през границата с Беларус.

Полша удвои броя на войниците на границата с Беларус

Полша удвои броя на войниците на границата с Беларус

Засилени мерки за сигурност в условията на скок на миграцията