Берлин е отнел разрешителното на иранската авиокомпания Mahan Air да работи в Германия. Това е разкрил високопоставен германски правителствен източник пред "Ройтерс", като причина за това е изтъкнал както опасения заради безопасността на самолетите на авиокомпанията, така и подозрения, че тя се използва за военни цели.

Германското правителство подозира, че иранската авиокомпания, която е в списъка със санкции на САЩ от 2011 г. насам, се използва за военни цели от Революционната гвардия на Иран, както и за терористични дейности.

Иран обвини ЕС в поддържане на тероризъм, заплаши със санкции

Иран обвини ЕС в поддържане на тероризъм, заплаши със санкции

Иран обяви, че ще предприеме реципрочни мерки

Няколко страни от Европейския съюз обвиняват Иран в провеждането на шпионски операции или планиране на нападения на Стария континент. Правителственият източник уточнил, че тези действия на германските власти не представляват общи санкции срещу Иран.

Mahan Air, която е вторият по големина ирански авиопревозвач след Iran Air, извършва четири полета седмично между Техеран и германските градове Дюселдорф и Мюнхен.

По-рано този месец ЕС наложи санкции срещу иранските служби за сигурност и двама от техните ръководители, обвинени в участие в серия от убийства и планирани нападения срещу критици на Техеран в Холандия, Дания и Франция.

ЕС удари разузнаването на Иран със санкции

ЕС удари разузнаването на Иран със санкции

За заговори за политически убийства на европейска земя

Мерките на Брюксел включват замразяване на средства и финансови активи, принадлежащи на Министерството на разузнаването на Иран и отделни официални лица, но не са насочени към компании.

В противовес на това Mahan Air бяха вкарани в черния списък на САЩ през 2011 г., както Вашингтон заяви, защото авиопревозвачът осигурява техническа и материална подкрепа за елитните части на Революционната гвардия на Иран.

Министерството на финансите на САЩ заплаши със санкции срещу страни и компании, които работят с Mahan Air.

Иран няма да спазва "напълно незаконните" санкции на САЩ

Иран няма да спазва "напълно незаконните" санкции на САЩ

Иран няма да обсъжда обема или дестинацията на своя износ на петрол